Bergen-og-Omegn-Boligbyggel

Skal gjøre treet urbant

Norske Arkitekters landsforbund vant sammen med Treteknisk Institutt det offentlige anbudet om prosjektledelse av satsingen “Tre & By”. Prosjektet skal mobilisere utvikling i bruk av tre i urbane områder og er initiert av Innovasjon Norge og Trebasert Innovasjonsprogra.

Publisert

Bergen og Omegn Boligbyggelag planlegger å bygge verdens høyeste trehus. (Arkitekt/illustrasjon: Artec Prosjekt Team - www.3seksti.no)

Innovasjon Norge vil gjennom dette mobiliseringsprosjektet vise vei for utvikling i bruk av tre i urbane områder. Prosjektet skal gå over to til tre år og ledelsen av prosjektet har vært utlyst som en offentlig anskaffelse. Det har vært stor konkurranse om å få lede prosjektet og 6 grupperinger leverte inn anbud, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

- Klimavennlig

- Mer bruk av tre i varige konstruksjoner er et av svarene på de klimautfordringene samfunnet står midt oppe i, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

- Å øke bruken av tre er både klimavennlig fornuftig, og gjør at vi tar i bruk en ressurs vi har god tilgang på og som gir verdiskaping og arbeidsplasser i fastlands-Norge. Siden mye av byggeaktiviteten framover vil foregå i form av leilighetsbygg og hus i flere etasjer er det umåtelig viktig at treet utvikles til å bli konkurransedyktig også i såkalt urbant byggeri, sier Vedum.

Tre i byen

Mobiliseringen har som mål å få frem utviklingsprosjekter i bruk av tre i byen. Det er i dag muligheter for å bruke tre i påbygg, i bygg mellom eksisterende bygg, og selvfølgelig i egne bygg. For å muliggjøre den erfaringsinnhentingen i å bygge moderne i tre som er nødvendig, er det hos Innovasjon Norge egne utviklingsmidler tilgjengelig som kan støtte dette arbeidet, skriver Landbruks- og matdepartementet.

Forskning og utvikling hånd i hånd

Norges Forskningsråd har nylig tildelt midler til Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo sammen med blant annet Institutt for Skog og landskap og Universitetet for miljø- og biovitenskap for å forske på økt bruk av tre i urbane områder. Denne forskningsaktiviteten sammen med mobilisering til utviklingsprosjekter utgjør en betydelig satsing på økt bruk av tre som bygningsmateriale i byen.

Les mer om Trebasert innovasjonsprogram på nettsidene til Innovasjon Norge

(Landbruks- og Matdepartementet)

"
Powered by Labrador CMS