
Årets trebyggerpris til Nord-Østerdal
Prisen for «Årets trebyggeri 2013» ble delt ut på Byggedagene 2. april og vinneren var Nord-Østerdal Videregående skole i Tynset. Prosjektet har en helstøpt karakter og nøktern arkitektur som samtidig er gjennomført med mange kvaliteter. Trebruken er enkel og tydelig samtidig som den er innovativ og robust, fremgår det av juryens begrunnelse.
Hedmark er et trefylke, og spesielt Østerdalen er viktig. Utstrakt bruk av tre lå som en føring allerede i arkitektkonkurransen. Der er brukt tre som byggemateriale på ulike måter i prosjektet, både konstruktivt og som kledning innvendig og utvendig.

Motto i arkitektkonkurransen var «Tuntre». På tomten sto et stort tuntre mellom de eksisterende skolebygningene. Tuntreet er erstattet av et nytt «arkitektonisk tuntre». Limtresøyler, sentralt plassert i «tunet» på skolen, bærer takkonstruksjonen av limtredragere.
Prosjektet har en helstøpt karakter og nøktern arkitektur som samtidig er gjennomført og med mange kvaliteter. Trebruken er enkel og lesbar samtidig som den er variert og innovativ. Den utvendige bruken av tre er gjort på en måte som fremstår som varig og forutsigbar.
Prosjektet har fokus på miljø og materialbruk i vid forstand viser også kombinasjon av materialer gjennom bruk av betongsøyler og dekker der det er hensiktsmessig. Prosjektet fremstår som et forbilde og kan være et eksempel og inspirasjon for fremtidige skoleutbygginger både kommunalt og fylkeskommunalt.
Bakgrunnen for prisen «Årets trebyggeri» er en økende interesse for tre som byggemateriale i alle typer bygg og konstruksjoner. Hensikten er å oppmuntre og inspirere til videre utvikling av tre som materiale i ulike byggeprosjekter – gjerne i kombinasjon med andre materialer. Treteknisk og TreFokus har tatt initiativ til prisen og gjennomfører dette i nært samarbeid med Byggeindustrien/bygg.no og Norske Arkitekts Landsforbund.
Juryen for «Årets trebyggeri 2013» har bestått av:
- Haakon Tronrud, Tronrudgruppen
- Kjersti Folvik, Multiconsult
- Bente Kleven, LPO Arkitekter
- Per Helge Pedersen, Byggeindustrien
- Line Kaasine, Norske Arkitekters Landsforbund
- Jørn Brunsell, Treteknisk
Treteknisk/TreFokus har vært juryens sekretariat.
Det ble sendt inn en stor mengde forslag på ulike prosjekter som var ferdigstilt i løpet av 2013, og juryen har gått gjennom og bedømt 16 av disse.
Det generelle inntrykket er at det er et økende omfang av prosjekter og stor spennvidde i de innsendte prosjektene, noe som viser gode muligheter for bruk av tre i ulke sammenhenger. Juryen har festet seg spesielt ved tre prosjekter:
- Nord-Østerdal videregående skole
- Galleri Adde Zetterquist
- Søreide skole
Alle prosjektene viser innovativ trebruk og leverer i stor grad på kriteriene som er satt opp. Juryen har enstemmig konkludert med at «Årets trebyggeri 2013» er: Nord-Østerdal videregående skole.
Nord-Østerdal videregående skole ligger i skog- og trefylket Hedmark og Fylkeskommunen la fra starten av prosjektet vekt på at dette skulle komme klart frem i bygget. Bruk av tre ble derfor lagt til grunn i arkitektkonkurransen og man fikk mange gode «treforslag», med prosjektet til Longva Arkitekter som vinnerforslag.
Prosjektet kjennetegnes ved:

- Omfattende trebruk med fokus på variert bruk av tre
- Innovativ prosess knyttet til utvikling av prosjektet
- Økonomisk og materialmessig effektive løsninger
- Robuste løsninger i forhold til bruk og levetid
Om Nord-Østerdal Videregående skole:
Yttertaket er av massivtrekonstruksjon, det samme gjelder gangbroer og hovedtrappen som henger i stålstag fra taket. Trekonstruksjonene i sentralrommet er de viktigste arkitektoniske elementene i skolen. Sentralrommet er selve ”navet” i skolen, og gangbroene og trappene forbinder alle avdelinger sammen. Den frittstående bølgeformede boksen har en akustisk kledning av kraftige trespiler. Veggene i tunet er kledd med hvitlaserte plater av bjørkefiner. Det lyse treet står i kontrast til den mørke fasaden.
Alle vegger i korridorer, grupperom og elevsoner er kledd med samme bjørkefinerplater. Slik får fellesområdende attraktive og robuste overflater.
Utvendig er det benyttet trekledning som fasademateriale. Kledningen er satt sammen av liggende weather-boards og stående lektepanel i kraftig dimensjoner.
Det frittstående auditoriet ved inngang er konstruert av massivtre. Terrassen og utvendig amfi foran kantinen, er oppført av ubehandlet lerk på gulv, vegg og himling. Himlinger er gjennomgående av treulitt.