Kalstad, Trond 600

Ottas saglinje solgt

Saglinjen til Otta Sag og Høvleri, som ble installert i 2007, er solgt til en kjøper i Litauen , melder Gudbrandsdølen Dagningen (GD), ifølge Norsk Skogbruk. Salgsummen er ikke oppgitt, men bedriften opplyser at man har fått en pris som ikke vil belaste resultatregnskapet for 2014. Den totale investering i linjen samt noen oppgraderinger i 2007–08 var på ca. 40 Mkr. 

Publisert

Båndsaglinjen fra Søoderhamn Eriksson hadde for stor kapasitet og ble for dyr for Otta Sag Og Høvleri. (Foto: Skogindustri)

Erfaringene har vist at tømmertilgangen i Nord-Gudbrandsdalen ble for liten i forhold til linjens kapasitet. Impregnering, høvleri og øvrig foredling fortsetter som tidligere, med innkjøpt råstoff.

Saglinjen ble installert i 2007, året da alle andre sagbruk tjente mye penger. Markedet for skurlast falt dramatisk i 2008, med påfølgende prisras. Den nye båndsaglinjen hadde en kapasitet på 70.000 m3 tømmer på ett skift, mens den gamle sirkelsaglinjen skar 50.000 m3 på to skift. Båndsaglinjen omfattet en maskingruppe med fire blad, rundgangskjøring og full 3D-optimering.

I kalkylene bak investeringen regnet man med å hente tømmer på større avstander enn tidligere for å fylle opp linjens kapasitet. Etter oppstarten er rammebetingelsene så sterkt forandret at dette ikke har vært økonomisk mulig. Et nødvendig ekstra tømmerkvantum ble for dyrt. Bedriften har hatt betydelige underskudd siden 2007, i 2010 hele 18,7 Mkr.

– Anlegget har for stor kapasitet i forhold til det tømmeret som er tilgjengelig uten for lang transport, sier daglig leder Trond Ivar Kalstad til Treindustrien.

Utfordring for skogeierne

Selv om det er tømmermangel som hevdes å være den utløsende årsak til at tømmerskuren stoppes på Otta, får skogeierne i distriktet nå problemer med hvor tømmeret skal leveres. Nabobedriften Fåvang Sag & Høvleri kan sikkert ta det meste av grantømmeret, men furu skjæres kun lokalt av Langmorkje Almenning og Skjåk Trelast, men disse bedriftene skjærer kun mindre kvanta og har full kapasitetsutnyttelse. Om disse har noen mulighet for kapasitetsutvidelse er usikkert.

Administrerende direktør Erik A. Dahl i Mjøsen Skog tar avgjørelsen om nedleggelsen av sagbruksvirksomheten på Otta som er en dårlig nyhet for skogbruket i Nord-Gudbrandsdal. Men nyheten kommer ikke overraskende, sier Dahl til GD:

– Mjøsen Skog er nå i gang med å finne alternative salgskanaler for tømmeret fra Nord-Gudbrandsdal.– Vi ser flere mulige løsninger, og vi forventer å ha avsetning på furu sagtømmer fra Nord-Gudbrandsdal også etter at Otta Sag stanser sin sagbruksvirksomhet, kommenterer Dahl overfor GD.

Powered by Labrador CMS