VHT-presentasjon-07-06-2012side1

Fleksibilitet ga oppdraget på verdens høyeste trehus

Høsten 2015 skal verdens høyeste trehus være ferdigstilt i Bergen. Huset som bygges i Damsgårdssundet vil være på 14 etasjer og krever mye av entreprenøren Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) og deres samarbeidspartnere.

Publisert

GALLERI: SE BILDER AV OPPBYGGINGEN HER

Foruten å være verdens høyeste trehus, skal også bygget gjøres så miljøvennlig som mulig. Verdens høyeste trehus vil bli et pilotprosjekt som viser hvordan vi kan bygge urbane boliger med høy tomteutnyttelse, og samtidig velge materialer som møter fremtidens krav til bærekraft og utslipp av klimagasser, sier BOB i en pressemelding.

Prosjektsjef for BOB Eiendomsutvikling, Ole Kleppe sier de hadde en utfordrende jobb å finne en leverandør av stillaser til dette prosjektet. – Man kunne ikke bruke vanlige stillasløsninger på trehuset, forklarer han.

– Vi hadde dialog med 3 aktører tidlig i prosjektet slik at våre samarbeidspartnere Kodumaja og Moelven kunne forklare prosjektet, og at vi sammen kunne finne den beste løsningen.

Bygges opp i moduler

Trehuset er basert på bærekonstruksjoner i limtre og leiligheter bygget som byggmoduler. Konseptet tar utgangspunkt i at byggmodulene stables i fire etasjer, og at det bygges to plattformer (i 5. og 10. etasje) som forankres til et bæresystem i limtre. Plattformene i 5. og 10. etasje forsterkes med 3 m høye gitterdragere i limtre. Så stables nye byggmoduler i 4 etasjer. På denne måten kan det bygges 14 etasjer.

SE BILDER AV OPPBYGGINGEN HER

Fleksibilitet og hurtighet

- Denne løsningen krever at man ikke kan bruke ordinære stillasløsninger, sier Kleppe. – Det var kun Ramirent som hadde kompetanse, utstyr og vilje til å være med på reisen, innenfor et akseptabelt kostnadsbilde, legger han til.

- Løsningen til Ramirent innebærer at de må levere et stillas som kan reises fort. Kodumaja bygger 4 modulbaserte etasjer på en uke! Her viste Ramirent en løsning som gir rom for stor fleksibilitet, noe som er svært nødvendig i dette prosjektet, sier Kleppe. – Stillasene er såkalte klatrere: Plattformer som står på tårn og som kan heises eller senkes etter behov, noe som gir oss den fleksibiliteten vi trenger, avslutter Ole Kleppe i BOB.

Utfordrende prosjekt

En av samarbeidspartnerne til dette omfattende prosjektet er Ramirent som skal levere klatrestillaser som skal omkranse bygget i tillegg til en vare/personheis. – Vi er svært glade for å være med på dette pilotprosjektet, forteller Prosjektkoordinator Svein-Tore Hekland i Ramirent Bergen.

" – Det faktum at det er et så stort trebygg, må vi tenke alternativt når det kommer til montering, sier Hekland. Ramirents løsning er å nytte klatrestillaser og tradisjonell stillas.

Prosjektleder for stillas i Ramirent, Jan Dyrkolbotn, sier prosjektet skal føres opp ved en kombinasjon av disse to løsningene. - Vi har laget en løsning tilpasset kundens behov: Det blir stillaser som monteres etappevis avhengig av fremdriften til modulene. I tillegg vil stillaser bli tilpasset for innvendig montering av limtre.

Prosjektet igangsettes denne våren, og Ramirent kommer inn i september.

(pressemelding)

Powered by Labrador CMS