Tunge investeringer og negativt resultat for Bergene Holm
Bergene Holm AS fikk et underskudd på 34,7 Mkr for 2013, etter en omsetning på 1 milliard kroner. Resultatet for 2012 var 78,3 Mkr, sterkt påvirket av forsikringsoppgjøret etter brannen på Kvelde. 2013-resultatet var sterkt påvirket av valutatap (24,2 Mkr) og tunge investeringer fremgår det av pressemeldingen fra selskapet.
Forsinket igangkjøring av den nye saglinjen på Nidarå får noe av skylden for selskapet negative resultat i 2013.
– 2013 ble et motsetningenes år preget av historisk store investeringer i moderne teknologi, forsinket ferdigstillelse av den nye saglinjen på Nidarå i Åmli, og tømmermangel i Glåmdalen, fremholder administrerende direktør Erland Løkken i pressemeldingen. – Investeringene gjør oss konkurransedyktige for fremtiden, mens tømmermangelen og forsinkelsen satte sitt preg på resultatet for 2013.
Tunge investeringer
Driftsinntektene på 1 milliard kroner for 2013 var noe lavere enn for 2012, etter en brutto trelastproduksjon på 467.000 m3. Etter ned- og avskrivninger på 48,8 Mkr (49,6) oppnådde Bergene Holm et driftsresultat på 18,0 Mkr (88,6). Tømmerprisøkning, tømmermangel, redusert flispris og forsinket igangkjøring i Åmli virket negativt på driftsresultat, heter det i pressemeldingen.
I 2013 investerte Bergene Holm AS totalt 166 Mkr i nytt utstyr, hvor den største enkeltinvesteringen var en ny saglinje på Nidarå i Åmli kommune i Aust-Agder. Det ble også bygd et 8.300 m2 stort lager-, distribusjons- og produksjonsanlegg for interiørprodukter i Larvik, som erstatning for det som gikk tapt ved brannen i Kvelde i 2012. Begge anlegg er lavbemannet og utstyrt med best tilgjengelige teknologi.
Den nye saglinjen i Åmli skulle vært ferdig innkjørt i november 2013, men nådde ikke garantert kapasitet i løpet av året.
Eksport av sagtømmer medførte lokalt underskudd på sagtømmer i Glåmdalen. Det ble derfor nødvendig med produksjonsreduksjon og permittering ved noen av fabrikkene i fjerde kvartal. Prisen på sagtømmer steg kraftig i andre halvår uten at de nasjonale trelastprisene fulgte etter.