Nørstelien, Jørn 600

Nytt godt resultat for Gausdal Bruvoll

2013 ble nok et godt driftsår for Gausdal Bruvoll SA (GB). I et marked preget av lave priser og usikkerhet, kan adm. direktør Jørn Nørstelien presentere et overskudd på 4,6 Mkr, noe som representerer et lyspunkt i forhold til de bransjeresultatene som så langt er offentliggjort.

Publisert

GB fikk i 2013 et driftsresultat (EBITDA) på 21,8 millioner (21,3 mill i 2012), etter en omsetning på 220 Mkr (205 Mkr). Etter de senere års tunge investeringer, skulle dette gitt et årsresultat før skatt på kr 5,5 millioner. Imidlertid så ble også GB skadelidende etter den store konkursen i Walde-gruppen i Hordaland. Dette medførte at man ble nødt til å bokføre et tap på rundt 1 million kroner – Ergerlig, men dette er noe man alltid vil måtte risikere når man driver forretning, sier Nørstelien. Bokført årsresultat før skatt i 2013 ble derfor på 4,6 millioner kroner.

Trelastprisene var generelt sett lave i hele 2013, mot slutten av året ble det imidlertid en liten bedring.

Mange svake resultater

– De store aktørene i trelastbransjen har begynt å presentere sine resultater, sier Jørn Nørstelien. – Tallene hos flere forteller om til dels store underskudd. Vi fikk et pent overskudd. Likevel er ikke resultatet godt nok, våre ambisjoner strekker seg lengre enn dette. Jeg tror likevel at vi totalt sett skal si oss meget godt fornøyd med dette resultatet for 2013 – et år som var relativt turbulent for bransjen.

Nørstelien tenker her spesielt på de problemene avviklingen av Södra Cell på Tofte skapte. – GB ble ikke direkte berørt, da vi ikke leverte flis til Tofte. Denne nedleggelsen bidro til at massevirkeprisene fortsatte å synke. For å opprettholde hugstviljen hos skogeierne, økte man prisene på sagtømmer for å kompensere inntektsbortfallet på massevirke.

Sagtømmerprisene har nå nådd sitt høyeste nivå på flere år. Dette skyldes ikke minst at Sør-Sverige opplever tømmermangel og at mye norsk sagtømmer eksporteres dit.

Generelt svak lønnsomhet

– Sagbruksbransjen er svært kapitalintensiv og sliter generelt med svak lønnsomhet, fremholder Nørstelien. – Flere mindre aktører er således i en økonomisk svært utsatt posisjon. For hele verdikjeden i skogen er det nå svært viktig at bransjen klarer å øke trelastprisene til et nivå som kompenserer for de økede råstoffprisene.

Fortsetter satsingen på videreforedling

Overflatebehandlingsanlegget er viktig for selskapets resultat.

Siden 2007 har GB investert rundt 100 millioner i nye maskiner og ny produksjonsteknologi, dette inkluderer blant annet ny overflatebehandlingsfabrikk for utvendig kledning, ny saglinje, ny trelasttørke og nytt biofyringsanlegg.

Den moderne overflatebehandlingsfabrikken er en vesentlig del av bedriftens videre satsning.

– For oss handler det om å få en større bit av verdikjeden, sier Nørstelien og legger til: – Med vår størrelse vil vi ha alvorlige problemer med å få til lønnsom drift dersom vi kun produserer standard trelast eller skurlast. Vår berettigelse handler om å kunne differensiere oss fra de store volumprodusentene og finne de nisjene vi kan bli best på! Dette gjelder både med hensyn til produktegenskaper og logistikkløsninger – vi må altså skape merverdi for både forhandleren og sluttkunden!

Nytt kledningsprodukt

I 2013 lanserte GB et nytt produkt innen utvendig kledning – ULTIMALT (www.ultimalt.no). Samtidig har man inngått et nært samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

– Klimaet ser ut til å bli fuktigere med mye regn, nedbør og «vær» hele året. For å komme denne utviklingen i møte, har vi utviklet et nytt kledningsprodukt som har utvidet beskyttelse mot råte, samtidig som kunden fritt kan velge farge på samme måte som hos fargehandleren. Kunden sparer dermed utrolig mye arbeid og får et bedre produkt til en marginalt høyere pris. Vi har stor tro på dette produktet og mottakelsen i markedet tyder på at vi her har truffet blinken, avslutter administrerende direktør Jørn Nørstelien ved Gausdal Bruvoll SA.

"
Powered by Labrador CMS