Illustrasjonsfoto: Jan Tveita / HMS-magasinet

Økt andel nordmenn på byggeplassene

Byggenæringens Landsforenings nye statistikk over HMS-kort i byggenæringen viser at andelen nordmenn på byggeplassene øker.

Publisert

Byggenæringens Landsforening (BNL) har hentet ut statistikk fra HMS-kortene for byggenæringen hvert år de siste fem årene. Statistikken er fordelt på nasjonalitet, alder og kjønn. Mens andelen utenlandske arbeidstakere for fem år siden var økende, kan det se ut til at trenden nå har snudd. For andre året på rad stiger andelen nordmenn med HMS-kort, og nå er 7 av 10 arbeidstakere norske.

Jon Sandnes

– Dette kan skyldes at arbeidsmarkedet i byggenæringen er tøffere. Dermed går også andelen innleide ned og vi vet at andelen utenlandske arbeidstakerne er høy blant disse, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

Tøffere tider påvirker

Sandnes påpeker at andelen utenlandsk arbeidskraft har en tendens til å følge konjunkturbildet.

– Tøffere tider i Norge gjør det mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere, når det samtidig går bedre i hjemlandet. Situasjonen i svensk økonomi er for eksempel i bedring, sier han.

Flere fra Litauen

De utenlandske arbeidstakerne kommer i all hovedsak fra Polen, Sverige og Litauen.

– Den raskest voksende gruppen med arbeidsinnvandrere kommer fra Litauen, som for andre år på rad er flere enn svensker. Mens andelen polakker og svensker kan se ut til å avta noe, sier Sandnes.

Skjev kjønnsbalanse

Kjønnsbalansen blant de med HMS-kort er svært skjev og bekrefter det vi har sett i SSBs statistikk. Den utenlandske arbeidskraften har en tilsvarende skjev kjønnsbalanse som den norske. Det er også forskjeller på når de kommer inn i byggenæringen.

– Kvinnene kommer inn senere og forlater næringen tidligere, menn kommer inn som lærlinger, mens kvinnene i større grad kommer inn som ferdigutdannede ingeniører, jurister, økonomer, sier Sandnes.

Stabil aldersammensetning

Alderssammensetningen i næringen er stabil, men har blant den norske og nordiske arbeidskraften en bølgedal blant de som skulle blitt rekruttert inn i næringen i perioden 1988-1992. Dette er imidlertid kompensert for gjennom alderssammensetningen i arbeidsinnvandringen fra utenfor Norden.

(BNL)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Fakta om HMS-kort:

1. januar 2008 innførte myndighetene krav om HMS-kort (id-kort) for alle som jobber på bygge og anleggsplasser. Hensikten med ordningen er å få mer kontroll over hvem som er på bygge og anleggsplassene og hvem de arbeider for og økt sikkerhet på bygge- og anleggsplasser.

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske er pålagt å utstyre arbeidstakere med HMS-kort

HMS-kortet er personlig og skal ikke overdras til andre

Kortet skiftet navn i 2016 og heter nå HMS-kort.

Myndighetene har nå også innført muligheten til å hente ut sanntidsinformasjon på HMS-kortene

HMS-kort er også et seriøsitetstiltak. Forbrukere må derfor alltid spørre håndverkeren man har hyret inn om de har HMS-kort. Dette skal bæres synlig.

(BNL)

Powered by Labrador CMS