35 prosent mangler HMS-kortet
35 prosent av arbeidstakerne i byggebransjen mangler gyldig HMS-kort. – Urovekkende, mener arbeidsminister Anniken Hauglie.
I løpet av de første åtte månedene av 2016 har arbeidstilsynet utført 2500 tilsyn av virksomheter i byggenæringen. Tallene fra tilsynene viser at 35 prosent av arbeidstakerne i byggenæringen ikke har gyldige HMS-kort, skriver dagbladet.no.
Dette er en mindre nedgang fra 38 prosent i 2015, men fortsatt altfor høyt sier arbeidsminister Anniken Hauglie til avisa.
Byggenæringen er en av de næringene som sliter mest med arbeidskriminalitet og useriøse aktører. Hauglie sier at de har opplevd tilfeller hvor folk nesten ikke har fått penger for jobben de gjør.
– Det er urovekkende mange aktører som ikke har ting på stell. Noen av dem er slurvete, andre er bare hard core kriminelle, sier Hauglie til dagbladet.no.
Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.
Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement
Her får du et innblikk i hva vi skriver om
Hvem må ha HMS-kort?
Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort. Hensikten er å identifisere både hvem du er og hvem du arbeider for.
Utenlandske arbeidstakere ansatt i utenlandske selskaper på oppdrag på bygge- og anleggsplasser i Norge må også bære HMS-kort. Dette gjelder også kortvarige oppdrag.
Enkeltpersonforetak (også de som driver alene) skal ha HMS-kort. Virksomheter (håndverkere) som kun tilbyr sine tjenester i forbrukermarkedet er også omfattet av plikten til å utstyre sine arbeidstakere (og/eller seg selv) med HMS-kort.