(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Unge arbeidstakere mer utsatt for arbeidsulykker

Unge arbeidstakere har opptil dobbelt så høy risiko for å oppleve en ulykke på jobben sammenlignet med eldre arbeidstakere. Risikoen for arbeidsrelaterte mentale plager, hodepine og hudproblemer er også betydelig høyere.

Publisert

Dette skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) på sine nettsider. I samarbeid med universitetet i Gøteborg, universitetet på Island, IRIS og det danske og finske arbeidsmiljøinstituttet har STAMI utarbeidet en rapport med fokus på unge arbeidstakeres helse, miljø og sikkerhet i de fem nordiske land. Rapporten er publisert av Nordisk Ministerråd og tar for seg Nordisk statistikk og vitenskapelig litteratur samt erfaringer og utfordringer i forhold til unge arbeidstakeres arbeidsmiljø og deres møte med arbeidslivet.

Felles utfordringer i Norden

Resultatene viser at de fem nordiske landene står overfor mange av de samme utfordringene når det gjelder unge arbeidstakeres sikkerhet og helse. Unge arbeidstakere har opptil dobbelt så høy risiko for å oppleve en ulykke på jobben sammenlignet med eldre arbeidstakere, og den vitenskapelige litteraturgjennomgangen viser at fysisk krevende arbeid som tunge løft, psykososiale arbeidsbelastninger, sikkerhetsklima og risikososialisering er faktorer knyttet til arbeidsulykker blant unge arbeidstakere.

Større risiko for mentale plager

Unge arbeidstakere i de nordiske land har opptil 40 prosent økt risiko for arbeidsrelaterte mentale plager, opptil 70 prosent økt risiko for arbeidsrelatert hodepine og over tre ganger økt risiko for arbeidsrelaterte hudproblemer i forhold til sine eldre kollegaer. De har også opptil 70 prosent høyere risiko for å utsettes for tungt fysisk arbeid, som tunge løft, enn eldre arbeidstakere. Litteraturgjennomgangen viser at yrkesrelatert kjemisk eksponering, tunge løft og psykososial arbeidsbelastning er signifikante risikofaktorer for arbeidsrelaterte helseproblemer blant unge arbeidstakere.

Midlertidige ansettelser vanlig

De nordiske landene står også overfor mange av de samme utfordringene når det gjelder arbeidsdeltakelse blant unge voksne. Rapporten viser at midlertidige ansettelser er vanlig blant unge arbeidstakere i de nordiske land. De arbeider ofte i deltidsjobb og har atypisk arbeidstid.

Forskjeller i sysselsetting

Sysselsettingen blant unge var noe forskjellig mellom landene, og spenner seg fra 42 prosent i Sverige til 70 prosent på Island. Den vitenskapelige litteraturgjennomgangen viser at tidlig arbeidsledighet, lav selvvurdert helse, etnisk minoritet og frafall fra skolen var faktorer som var assosiert med senere lav arbeidsdeltakelse blant arbeidstakere i de nordiske landene.

Hva kan man gjøre?

Det fremgår av denne rapporten at det er en mangel på studier og kunnskap om effekten av forebyggende tiltak vedrørende arbeidsulykker og arbeidsrelatert helse hos unge arbeidere i Norden. Likeledes er det en mangel på kunnskap om hvordan bedrifter og ledere forstår og praktiserer HMS, og deres rolle i å bidra til et bærekraftig sunt arbeidsliv for unge arbeidstakere. Rapporten understreker viktigheten av å unngå stereotypier og fremhever at de unge arbeidstakere utgjør en heterogen gruppe. Det å endre fokus fra den unge til et bredere syn på HMS på arbeidsplassen og sikkerhetsklima i bedriften der unge mennesker arbeider, er også avgjørende.

Mangler HMS-opplæring

Mange unge arbeidstakere er i ufaglært og midlertidig arbeid, hvor de ofte mangler HMS -opplæring og erfaring. Dette understreker betydningen av å sikre kvalifisert og strukturert introduksjon, veiledning og oppfølging av HMS på arbeidsplassen. Basert på intervjuer av personer i de nordiske yrkesutdanningsinstitusjonene gir rapporten også forslag for å forbedre HMS-utdanning for yrkesfagelever. Selv om alle de fem nordiske landene har konkrete kompetansemål for HMS-kunnskap i de yrkesfaglige utdanningsprogrammene, er det en mangel på standardisert HMS-opplæring. HMS-opplæringen blir da i stor grad påvirket av lærernes/skolens entusiasme, erfaring og tilgjengelig tid og ressurser.

Tverrfaglig og helhetlig tilnærming

Intervensjonsstudier fra Finland har vist at å forberede elevene på yrkesfaglige skoler for arbeidslivet ved å øke deres opplevelse av mestring fører til økt sysselsetting. Rapporten viser likevel en mangel på studier og kunnskap om tiltak for å sikre en god overgangen fra skole til arbeid. Det å forberede unge voksne for arbeidslivet er viktig, men det er klart at arbeidsdeltakelse blant unge arbeidstakere påvirkes av flere faktorer som for eksempel individuelle, sosiale, yrkesmessige og strukturelle forhold.

Denne rapporten viser et behov for en tverrfaglig og helhetlig tilnærming for å sikre en sunt arbeidsliv blant unge arbeidstakere. I forsøket på å øke forståelsen av unge arbeidstakeres helse, sikkerhet og deltakelse er det viktig å ta hensyn til flere faktorer: Det å være ung, den enkelte arbeidstaker, arbeidsplassen, arbeidsoppgavene, utdanningen og sysselsettingen.

De funn, konklusjoner og anbefalinger vi gir i denne rapporten vil forhåpentligvis bidra til å bedre arbeidsforholdene for unge arbeidstakere i de nordiske land gjennom fremtidig samarbeid, politiske initiativ og forskning.

(stami.no)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS