Ullerud helsebygg i Frogn kommune blir det største byggeprosjektet i Frogn kommunes historie, og det største sykehjemmet i Norge massivtre. Illustrasjon: Jostein Rønsen Arkitekter AS / Cad Man

Frokostmøte: Tre lønner seg

Hvordan kan man fremme økt og riktig bruk av tre i store, komplekse byggeprosjekter i møtet med kravene til effektivitet og økonomisk lønnsomhet i norsk byggebransje? På frokostmøtet Brød & MIljø den 2. mars kan du få temaet belyst fra fire ulike synsvinkler: Byggherren, arkitekten, entreprenøren og produsenten.

Publisert

Bruk av tre i store, komplekse byggeprosjekter er fortsatt relativt nytt for mange i norsk byggebransje. Manglende kunnskap bidrar til økt risiko som igjen fører til økte kostnader. Deltakerne på frokostmøtet får høre hvilke tanker ulike aktører gjør seg om hvordan man i fellesskap kan bidra til økt kostnadseffektivisering ved bruk av tre i større byggeprosjekter.

Møtet varer fra 08.00 til 10.00, og har følgende innlegg på programmet:

Byggherren: Fra skepsis til begeistring.
Ullerud helsebygg i Frogn kommune blir det største byggeprosjektet i kommunens historie. Med et bruttoareal på 12 000 m2 fordelt på 108 sykehjemsplasser blir det også Norges største sykehjem i massivtre. Prosjektkoordinator Bjørn Nordvik forteller om prosessen som ledet frem til den endelige beslutningen om å bruke tre.

Arkitekten: Massivtre på Moholt studentby.
Bruk av prefabrikkerte elementer krever mer innsats i prosjekteringsfasen. Hvordan kan arkitekten optimalisere de arkitektoniske løsningene med henblikk å sikre en effektiv byggeprosess og bedre og mer riktig bruk av tre? Minna Riska, partner og arkitekt i MDH Arkitekter, deler erfaringer fra prosjektet Moholt 50|50 som er tegnet og planlagt i forhold til kvantitet, hastighet og robusthet i kombinasjon med et stramt budsjett.

Entreprenøren: Effektivt trebyggeri.
Bjørn Nordermoen er byggingeniør og har erfaring fra byggebransjen, som prosjekt- og prosjekteringsleder, både fra byggherre- og entreprenørsiden. På frokostmøtet vil han, basert på erfaringer fra blant annet bygging av studentboliger, komme inn på hvordan man kan effektivisere byggeprosessen i store treprosjekter og hvordan entreprenørbransjen kan bidra til dette.

Produsenten: Smarte bæresystemer i tre.
Industriell prefabrikasjon flytter arbeidsinnsats på byggeplass over til et kontrollert innendørsmiljø, noe som er gunstig med tanke på byggetid, kvalitet og fuktsikring. Men hvilke løsninger er mest lønnsomme i hvilke sammenhenger? Direktøren for Moelven Limtre tar oss gjennom hvilke begrensninger og muligheter som åpner seg ved bruk av ulike typer trebaserte bæresystemer, som for eksempel moduler, elementer, Trä8-konseptet og limtre.

Møteleder er Krister Moen fra Innovasjon Norge.

Arrangører er: Norske arkitekters landsforbund (NAL) i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet og Husbanken.

Frokostmøtet er gratis og åpne for alle interesserte, men krever påmelding.
Du kan melde deg på her

Møtet vil også bli direktestrømmet, påmelding til dette er ikke nødvendig. Video legges ut på NALs nettsider fra kl. 08.30.

Les mer på arkitektur.no

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av Norske arkitekters landsforbund i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet og Husbanken.

Frokostmøtene er gratis og åpne for alle interesserte, men krever påmelding. 

Powered by Labrador CMS