Våronna nabolag på Manglerud i Oslo, en boligblokk i massivtre, skal etter planen stå klar til innflytting i slutten av 2019. (Illustrasjon: Helen & Hard)

Forplikter seg til grønne boligbygg

Sammen med Stor-Oslo Eiendom, Veidekke og Eiendom Norge og Grønn Byggallianse har Obos vært med å utforme ti tiltak for boligutviklere. Tiltakene er ment å bidra til et grønt og bærekraftig samfunn.

Publisert

De nye strakstiltakene for boligbygg inkluderer blant annet å innføre miljøledelse og miljømål tidlig i boligprosjekter for å definere prosjektets bærekrafts-ambisjon. I tillegg må det etterspørres innovasjon og utnytte takflater der det er mulig. De ti strakstiltakene er utformet for å bli tatt i bruk av en samlet eiendomsbransje, skriver Obos i en pressemelding.

Ny grønn bydel

Onsdag 13. desember signerte konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj, på strakstiltakene. Dette forplikter Obos til å følge tiltakene og bygge miljøvennlige boliger.

– I Obos har vi besluttet å løfte miljøkvalitetene i samtlige boligprosjekter slik at alt vi leverer fremover skal ligge minst ett skritt foran myndighetskrav, sier Siraj.

FutureBuilt på Manglerud og Fornebu er spydspisser i satsingen.

– På sistnevnte planlegger vi et bærekraftig bolig- og byområde med 700 leiligheter og rekkehus. I tillegg er vi i gang med å utvikle en helt ny, grønn bydel på Ulven. Vi vil bidra til å synliggjøre miljøengasjementet ved å forplikte oss til de ti strakstiltakene innen bærekraftige boligbygg, sier Siraj.

Obos Nye hjem, Stor-Oslo Eiendom og Veidekke Eiendom har alle vært aktive i utviklingen av tiltakene, og er de tre første som forplikter seg til dem.

Inspirere til bærekraftighet

Strakstiltakene er en anbefaling til norske boligutviklere om hvilke valg de bør ta på lang og kort sikt for å bidra til et bærekraftig samfunn. Anbefalingene gis av organisasjonene Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse.

– Strakstiltakene er basert på Eiendomssektorens veikart mot 2050 som vi lanserte i vår, men måtte tilpasses boligutviklere som bygger for salg og ikke forvaltning av byggene. Flere av tiltakene er like de som ble lansert tidligere i år, men nå inkluderes også tiltak rettet mot beboerne, sier Katharina Th. Bramslev i Grønn Byggallianse.

Blant annet går det ene tiltaket ut på å utarbeide bruksanvisning for boligkjøpere og leietakere. Andre tiltak handler om å vurdere byggets muligheter for samspill med omgivelsene, samt vurdere hvordan bygget kan inspirere beboerne til å leve bærekraftig, forklarer hun

Viktig skritt på vei mot nullutslippssamfunnet

De senere årene har vi særlig i de største byene i Norge sett en rivende utvikling av miljøbygg i verdensklasse.

– Dette har vært drevet verken av etterspørselssiden eller av forskriftskrav, men av ambisiøse og fremtidsrettede eiendomsutviklere. På boligsiden har vi inntil nå ikke sett den samme utviklingen, sier administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

– Når de mest ambisiøse boligutviklerne tidligere i år har bedt oss om å utvikle strakstiltak tilpasset boligutvikling slik at de også kan slutte seg til «Eiendomssektorens veikart mot 2050», er vi i ferd med å ta et nytt og meget viktig skritt på vei mot nullutslippssamfunnet. Som kjent er det langt flere kvadratmeter bolig her i landet enn det er yrkesbygg. Det er grunn til å uttrykke glede og optimisme, sier Askjer.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS