Fra prisutdelingen: Kristin S. Gangås, Campus Evenstad, Dag Rønning fylkesordfører i Hedmark , Inger-Johanne Tollaas, Statsbygg, Even Aleksander Hagen fylkesordfører i Oppland , Tor S. Rugsveen, Statsbygg og Harry Andreassen, Campus Evenstad
Bygget er oppført med massivtre som primært byggemateriale. (Foto: Statsbygg)
Alle løsningene i bygget har blitt vurdert med hensyn til utslipp i produksjon, oppføring og drift. (Foto: Statsbygg)

Trepris til administrasjonsbygget på Evenstad

Bruk av massivtre var avgjørende da Statsbygg vant Treprisen for Innlandet, som ble delt ut av Hedmark og Oppland fylkeskommuner forrige uke.

Publisert

Nullutslippsbygget er Norges mest klimavennlige bygg etter standarden ZEB-COM, og stod ferdig i januar i år. Byggeprosjektet var et pilotprosjekt, der ett av målene var at bygget skulle trekke på alle fordeler bruk av tre kan gi.

– Klimaendringene er en av vår tids aller største utfordringer, og i Statsbygg ser vi det som en del av vårt samfunnsoppdrag å drive forskning som kan komme hele byggenæringen til gode. Vi er takknemlige over å motta Treprisen, og det er hyggelig å få anerkjennelse for dette bygget som vi er så stolte av, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg på deres nettsider.

Unikt byggeprosjekt

Juryen trekker frem at administrasjonsbygget på Evenstad er et svært moderne massivtrebygg med mange innovative løsninger både når det gjelder materialvalg og energiløsninger:

"Det er først og fremst på grunn av materialvalget i bygget at kandidaten tildeles prisen. I tillegg til massivtre i selve bygningskroppen er det brukt trefiberisolasjon i veggene. Dette kombinert med innovative energiløsninger og et bredt samarbeid mellom flere utviklingsaktører gjør byggeprosjektet unikt."

Godt samarbeid

Administrasjonsbygget er en del av Campus Evenstad, som er et studiested for skogbruk, bærekraft og økologi ved Høgskolen i Innlandet. Dette er det tredje bygget på campus som Statsbygg har vært byggherre for. Statsbygg drifter og vedlikeholder også alle byggene på studiestedet.

Høgskolen i Innlandet, som er brukeren av bygget, har vært en viktig samarbeidspartner for Statsbygg.

– Uten en bruker som ser nytten av gode og miljøvennlige løsninger hadde vi ikke mulighet til å reise et bygg som dette. Vi har hatt gleden av å samarbeide med et høyst kompetent fagmiljø, som selv har forsket på bærekraft. Det har helt klart vært en fordel i prosjektet. Nå ønsker vi å bruke denne prisen på å forske videre på miljøtiltak her, i samarbeid med Høgskolen, sier Njaa Aschim.

(statsbygg.no)

    Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

    Vil du bli bedre kjent med bladet?
    - Last ned bladet elektronisk
    - Eller bestill abonnement

    Her får du et innblikk i hva vi skriver om

    Administrasjonsbygningen på Campus Evenstad er bygget i massivtre og produserer fornybar energi som gir varme og strøm.

    Nullutslippsbygget har vært et pilotprosjekt ved Forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB). Det er trolig det første moderne bygget som har oppnådd så lave klimagassutslipp her i landet.

    Les mer om bygget på Statsbygg sine nettsider.

    Relaterte artikler

      Powered by Labrador CMS