Fra prøvemontasjen på hos Moelven Limtre AS tidligere i sommer. Fra venstre: Modellør Ove Møller-Nielsen (Senit Art) , pedagog Gry Anita Lunde (Vitensenteret), konstruktør Harald Liven (M. Limtre), konstruktør Torger Torgersen Klætte (M. Limtre), seniorrådgiver Åge Holmestad (M. Limtre) og konstruktør Daniel Barroso (M. Limtre). Foto: Tom E. Holmlund

Høyhus i mikroformat

Moelven Limtre AS har levert et byggesett av høyhuset ”Treet” i Bergen til Vitensenteret på Gjøvik. Under veiledning kan interesserte ta modellen fra hverandre og sette den sammen igjen.

Publisert

Moelven Limtre har tidligere levert to par 3D-puslespill i limtre til Vitensenteret på Gjøvik. I forbindelse med et prosjekt om skog og landbruk ønsket Vitensenteret å vise hva tre kan brukes til, og tok kontakt med Moelven Limtre.

– I tillegg til selve modellen, som er bygget i en skala på 1:30, leverer vi plantegninger over hvordan leilighetene ser ut og et snitt av bygget. Ved siden av modellen er det to skjermer. Den ene vil ha en presentasjon av Artec, arkitektfirmaet, som viser byggeprinsippene og den andre vil vise forskjellige videosnutter fra byggeplassen. Vi kommer også til å levere noen limtrestaver som monteres sammen, hvor vi kan vise hva limtre er og hvordan vi fester komponentene sammen med stålplater og dybler, forteller konstruktør Torger Torgersen Klætte hos Moelven Limtre.

Tre blir mer populært

Byggesettet var ferdig montert på Vitensenteret 24. juni.

– Det er fint for oss å være med på dette prosjektet. Vi liker å tro at vi står sterkt i bruken av tre innenfor byggenæringen, så å vise hva tre kan brukes til er god profilering for Moelven. Vi ser at tre som byggemateriale blir mer og mer populært, og gjennom dette prosjektet kan vi vise noen av mulighetene som finnes, sier Klætte.

Tidkrevende modell

I skoleåret får mindre grupper med elever fra videregående skoler under veiledning muligheten til å ta byggesettet fra hverandre og sette det sammen igjen.

– Byggesettet er et godt tilskudd til Vitensenteret, og når vi har en så profilert bedrift som Moelven her i Innlandet er det spennende at de ønsker å samarbeide med oss, sier pedagog Gry Anita Lunde på Vitensenteret.

Modellen av «Treet» er laget av Ove Møller-Nielsen, som driver kunst- og modellverkstedet Senit Art på Moelv.

– Arbeidsprosessen med å lage modellen tok om lag et halvt år. Det var uvant for meg å jobbe med så klare instrukser, men jeg hadde et veldig godt samarbeid med Moelven Limtre, sier han.

Å sette sammen byggesettet er en komplisert prosess.

– Det har vært et spennende prosjekt å jobbe med, og jeg håper mange vil ha glede av resultatet. Jeg har i hvert fall lært veldig mye om å bygge høyhus i tre underveis, sier Ove Møller-Nielsen.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS