Bygget er oppført med massivtre som primært byggemateriale. (Foto: Statsbygg)
Alle løsningene i bygget har blitt vurdert med hensyn til utslipp i produksjon, oppføring og drift. (Foto: Statsbygg)

Norges mest klimavennlige bygg er åpnet

Fredag 27. januar ble nullutslippsbygget på Campus Evenstad i Hedmark åpnet.

Publisert

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, står Statsbygg som byggherre for den nye administrasjonsbygningen som nå står klar på Campus Evenstad - Høgskolen i Hedmarks minste avdeling. Rundt 300 ansatte og studenter ved Høgskolen i Innlandet, INN, har nå flyttet inn i de nye kontor- og undervisningslokalene.

Produserer fornybar energi

Det nye miljøbygget er i massivtre og produserer fornybar energi som gir varme og strøm. På campus er det fra før installert solfangere på taket til hybelhuset, solcelleanlegg på taket til ”Låven” og en pelletskjel. I tillegg varmes skolen opp og får strøm av lokalt produsert flis som mates inn i det første gassifiseringsanlegget av sitt slag i Norge .

– Alt dette vil gjøre Evenstad til et av de mest varierte og nyskapende demonstrasjonsanlegg for fornybar energi, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Første i sitt slag

Nullutslippsbygget har vært et pilotprosjekt ved Forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB). Det er trolig det første moderne bygget som har oppnådd så lave klimagassutslipp her i landet.

– Det er første gang vi har reist et så gjennomført klimabygg og vi har møtt mange utfordringer. Våre ambisiøse mål om et nullutslippsbygg har ført til nye, bedre løsninger. Ingen innovasjon uten å våge noe, sier Sandberg.

Hun overleverte de nye lokalene til oppdragsgiver Kunnskapsdepartementet og Høgskolen fredag 27. januar kl 15.

Les mer om bygget på Statsbygg sine nettsider.

(Kilde: Statsbygg)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS