Splitkon AS, Massivtre AS, Norsk Massivtre AS og Nordisk Massivtre AS skal bidra med KL-tre til prosjektet. (Illustrasjonsfoto: Nordisk Massivtre)

Tester isolasjonsevnen til KL-tre

Klarer vegger i KL-tre uten isolasjon og kledning energikravet til TEK17? Det skal Norsk Treteknisk Institutt undersøke.

Publisert

Treteknisk har akkurat satt i gang et prosjekt der KL-tre-elementers isolasjonsevne skal undersøkes i laboratorieforsøk. Prosjektet skal dokumentere hvor mye isolasjon som kan spares ved å bruke KL-tre i klimaskallet, skriver Treteknisk på sine nettsider.

– KL-tre har hatt god utvikling i de senere årene og flere ser fordelene som er forbundet med å velge tre fremfor stål og betong, deriblant kortere byggetid og gode miljøegenskaper. Vi ønsker å sette fokuset på materialegenskapene også og dokumentere den gode varmeisoleringsevnen materialet har og som ikke er dokumentert enda, forteller prosjektleder Marcus Olsson ved Treteknisk.

Tre har en evne til å oppta fukt og samtidig avgi energi i form av varmestråling. Dette er også kjent som «hygrotermisk effekt». Denne effekten medfører at U-verdien for en massivtrevegg i praksis kan bli bedre enn den blir beregnet basert på statiske beregninger. Målet med forskningsarbeidet er gjennom målinger å undersøke om den hygrotermiske effekten gjør at varmeisoleringsevnen nærmer seg minste TEK-kravet på 0,22 W/m2K for vegger, og om kravet om energiramme kan oppnås i forskjellige bygninger.

Les mer på nettsidene til Treteknisk

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Splitkon AS, Massivtre AS, Norsk Massivtre AS og Nordisk Massivtre AS skal bidra med KL-tre til prosjektet. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet via programmet BIONÆR, og Treteknisk er ansvarlig for gjennomføringen. Med på laget er også OsloMet (Oslo Metropolitan University).

Powered by Labrador CMS