Forskningsmiljøer og skognæringa satser stort sammen
NIBIO, NMBU, UiO, tre utenlandske partnere og den norske skognæringa etablerer senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) med støtte fra Forskningsrådet.
Et konsortium av forskningsinstitusjoner og aktører i norsk skognæring fikk nylig tildelt midler fra Forskningsrådet til etablering av kunnskapssenteret SmartForest. Målet med samarbeidet er å styrke bærekraftig drift og konkurransekraft i skognæringa gjennom en ‘digital transformasjon.’ Økt effektivitet forventes også som resultat av samarbeidet.
– Vi ønsker å bedre effektiviteten i den norske skogsektoren ved å legge til rette for en digital revolusjon. Den skal transformere informasjon og dataflyt om skogressurser, skogskjøtsel, driftsteknikk og tømmerleveranser, sier divisjonsdirektør i NIBIO, Bjørn Håvard Evjen, i en pressemelding.
NIBIO, ved forskningssjef i Divisjon for skog og utmark, Rasmus Astrup, skal administrere og lede det omfattende prosjektet som har en kostnadsramme på 234 millioner kroner og en varighet på åtte år. Finansieringen er et spleiselag mellom forskningsmiljøene og bransjen på den ene siden, og Forskningsrådet på den andre.
SmartForest er ett av 22 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som fikk innvilget søknaden i Forskningsrådets styre 11. juni. 70 søkerkonsortier sendte inn søknad.
Smartere drift
Astrup forklarer at digitaliseringen vil gjøre seg gjeldene i alle ledd i verdikjeden til skogsektoren, fra utplanting og skjøtsel, hogst og overordnet arealbruk, til tømmertransport og bearbeiding, fram til kunder og marked. Det handler om oversikt, sporbarhet og kvalitetssikring – i tillegg til omsorg for ressurser og miljø.
– Den digitale transformasjonen skal skje gjennom en serie innovasjoner som legger grunnlaget for utviklingen av en sterk "skog-tech" sektor i Norge, sier prosjektleder Astrup.
Økt bruk av teknologi og data som genereres i de ulike operasjonene, vil kunne redusere kostnadene og øke lønnsomheten i verdikjeden, utdyper han. I tillegg vil bedre planlegging redusere miljøbelastningen og transportbehovet på vei og jernbane.
Senteret vil ellers være viktig for skogsektorens omdømme og bidra til rekruttering til forskning, forvalting og næring, mener Astrup.
Riktig og viktig
Også direktør Nils Vagstad i NIBIO er glad for at et prosjekt som SmartForest nå kan gjennomføres.
– Det er veldig riktig, og virkelig på sin plass, med en slik satsing innenfor skogsektoren i Norge. Etableringen av SmartForest som et senter for forskningsdrevet innovasjon, setter en viktig næring enda tydeligere på kartet, sier NIBIO-direktøren. Dette vil også plassere oss i fronten internasjonalt.
Forskning, forvaltning og næring - sammen
Det er første gang de norske forskningsmiljøene og aktørene i hele skogbruket har samlet seg om en søknad til den prestisjefylte SFI-utlysningen fra Forskningsrådet.
– Dessuten er det spennende å få med sterke fagmiljøer som tradisjonelt ikke har jobbet mye med skogspørsmål. Både Universitetet i Oslo, Det Norske Veritas og noen utenlandske partnere vil tilføre nye ideer og kunne bidra til nye og mer rasjonelle løsninger, sier prosjektleder Astrup.
NIBIO og NMBU har sammen bygd opp en ledende kompetanse på teknologi i skogbruket som er kjernen for SFI-søknaden.
Skognæringa applauderer
Norskog er en sentral aktør i norsk skogindustri og i prosjektet. Administrerende direktør Arne Rørå er en av dem som har ivret for et samarbeid mellom skognæring og skogforskning.
Han er svært fornøyd med støtten fra Forskningsrådet som gjør det mulig å realisere SmartForest.
– Det er fantastisk at det nå kan etableres et toppsenter for innovasjon i vår bransje med fokus på økt verdiskaping i næringa. Skogbruket har tatt ut store rasjonaliseringsgevinster over flere tiår. Likevel mener vi det ligger et potensial for ytterligere verdiskaping både gjennom drift og datahåndtering, kommenterer Rørå.
Han sier det handler om å se muligheter for å utføre de samme oppgavene på nye måter. For eksempel kan eksisterende data settes sammen med nye data og brukes i ny sammenheng.
– Det at vi nå får etablert et kunnskapssenter over en tidshorisont på åtte år, gir en plattform for varig kompetansestøtte som vil være svært verdifull for skogbruket i Norge, sier Rørå.
Er det noen som er godt plassert for å ta ut gevinster i det grønne skiftet, så det skognæringa, mener han.
– Vi forvalter en fornybar ressurs med stor evne til verdiskaping og karbonfangst hånd i hånd. Sirkulær økonomi i et nøtteskall. Dette er veldig bra for næringa, avslutter Norskog-direktøren, og hilser SmartForest velkommen.
(Pressemelding)
Nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI)
Hypotesen bak SmartForest er at de neste års framskritt innen effektivitet og miljømessige leveranser i skognæringen vil skje gjennom digitalisering, bruk av data og kunnskapsbasert forvaltning.
SmartForest vil derfor undersøke hvorledes en serie med muliggjørende teknologier slik som droner, fjernmåling, maskindata, robotikk, blockchain og digital twinning kan utnyttes til å øke verdiskaping og forbedre miljøpåvirkningen fra den norske skogsektoren.
Sentret skal ikke utvikle de grunnleggende muliggjørende teknologier, men sikre at de utnyttes og brukes på nye måter.
- Dermed kan det lede til innovasjoner som faktisk gir økt produksjon og miljømessing effektivitet i skogbruket, sier senterleder Rasmus Astrup. Han er også forskningssjef i Divisjon for skog og utmark i NIBIO.
- De muliggjørende teknologier gir utrolige muligheter for å få bedre informasjon og utnytte denne til å forbedre produksjon, legger han til.
Senteret dekker verdikjeden i skogen, fra utplanting og fram til industri. Fokuset på den industrielle delen av verdikjeden er helt sentral for utviklingen av norsk bioøkonomi.
- Uten en effektiv, internasjonalt konkurransedyktig og bærekraftig produksjon i skogen, faller mye av grunnlaget for en vellykket grønn omstilling, sier divisjonsdirektør i NIBIO, Bjørn Håvard Evjen
Mer om målsettinger
SmartForest vil fokusere på seks ulike applikasjonsområder for digitaliseringen og muliggjørende teknologier:
1. bedre informasjon som grunnlag for beslutningstøtte
2. presisjons-skogbehandling som sikrer lokaltilpasset behandling av skogen
3. digitalt-støttet driftsteknikk hvor det ultimate målet er semi- eller fullautomatisert drift
4. produksjonsstyring der verdien av det produserte tømmeret maksimeres og tilpasses til industriens behov gjennom digitale verktøy og optimering
5. forbedret sporbarhet og sertifiseringsprosesser gjennom digitale verktøy
6. utviklingen av den digitale verdikjede der alle aktører er forbundet digitalt og til enhver tid har tilgang til relevant informasjon
- SmartForest blir fantastisk spennende. Muligheten for å jobbe i skjæringspunktet mellom nye teknologier og forvaltning av våre fantastiske skogressurser i samarbeid med viktige og proaktive næringsaktører er drømmesenario for meg og mine kollegaer her på Ås, sier senterleder Astrup.
Han håper senteret med sitt fokus på teknologi og norsk skognæring kan lede til økt rekruttering av studenter og nyutdannede til skogsektoren.
- Jeg kan ikke forstå annet enn at dette vil bli et attraktivt område for unge i dag, sier Astrup.
(Pressemelding)