Stort energioverskudd med vedfyring
Energiforbruket som går med til produksjon av trebrensel er forsvinnende liten, om man ser på energigevinsten man får tilbake. Det viser en ny studie fra Skog og landskap.
Ved er det mest brukte biobrensel i Norge i dag. Ill.foto: Colourbox.com
Studien konkluderer med at energiforbruket som går med til hogst, transport og flisproduksjon er svært lite sammenliknet med energimengden som forbrenningen gir. Denne gevinsten kommer i tillegg til det lave CO2-utslippet, sammenliknet med bruk av fossilt brensel, skriver Skog og Landskap på sine nettsider.
Fra skog til forbrenning
Sammen med Universitetet for miljø- og biovitenskap, har de sett nærmere på energiforbruket ved ulike metoder og systemer for uttak av skogsvirke til biobrenselformål. Sortimentene som ble studert var stammevirke, heltrevirke og greiner/topper.
Hele kjeden fra skog til forbrenningsovn ble analysert: Avvirkning og terrengtransport av skogsvirket, veitransporten, flishoggingen, terminalarbeidet og administrasjon og personelltransport.
Tre-fire prosent
Studien viser at tilført energimengde ved de ulike operasjonene svært lav i forhold til energimengden brenselet representerer: Energibruken utgjør tre til fire prosent i forhold.
Skog og landskap understreker at skogsbrensel er en lite utnyttet ressurs i Norge, og at alternativet som oftest er at treet råtner i skogen. – Noe som gir et tilsvarende energiutslipp som forbrenning.
Les mer om fordelene skog og landskap har kommet frem til her.
Motta gratis nyhetsbrev fra Trenytt.no hver uke - klikk her.
"