En bit transparent tre direkte fra laboratoriet Foto: Peter Larsson.
Den transparente trebiten plassert over en bok. Foto: Peter Larsson.

Tre du kan se gjennom

Svenske forskere har utviklet transparent tre. Materialet kan bli nyttig i solcellepaneler og som kledning på bygg, mener de.

Publisert

Forskere ved Wallenberg Wood Science Center på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm har utviklet tre som er transparent.

Billig og fornybart

Lars Berglund og de andre KTH-forskerne ser for seg at det gjennomsiktige treet kan få stor nytte i byggebransjen. Materialet kan nemlig brukes blant annet på bygningsfasader med solcellepanel, som en del av solcellepanelet, eller som vinduer.

– Å bruke det gjennomsiktige treet som en del av solcellepaneler er klokt fordi man da drar nytte av både treets lave kostnad, høye tilgjengelighet, og at det er fornybart. Det blir ekstra viktig når vi trenger å dekke store flater med solceller, sier Lars Berglund, professor og leder ved Wallenberg Wood Science Center på KTH.

En annen av fordelene med KTH-forskernes nyvinning er at råmaterialet er både billig og fornybart, og at treverket har lav tetthet og dermed gjør materialet lett, påpeker han

– Transparent tre kan også brukes som kledning på fasader, siden det slipper inn lys samtidig som det ikke er helt gjennomsiktig slik at man slipper innsyn. Det går imidlertid an å gjøre materialet helt gjennomsiktig, dersom man ønsker å bruke det til vinduer, sier Berglund.

Gjennomskinneligheten kan også bidra til at solenergi kan brukes til oppvarming av bygg; omtrent som i et drivhus – og dermed senke oppvarmingskostnader.

Fjerner ligninet

Det gjennomsiktige treet har blitt til ved at forskerne har fjernet ligninet fra treet, og deretter impregnert det med transparent polymer.

– Når ligninet fjernes blir treet helt hvitt. Tre er ikke naturlig transparent, så for å oppnå denne effekten må det skreddersys på nanonivå, sier Lars Berglund.

Dette har blitt gjort av forskere tidligere, men da i mikroskopisk skala for å studere treets anatomi, forklarer han.

– Ingen har tidligere sett på muligheten for å skape større transparente strukturer til bruk i for eksempel solceller og bygninger, sier Berglund.

Skalerer opp produksjonen

Han forteller at neste skritt i forskningen er å teste ut bruken av materialet i solcellepaneler og kledninger, samt å skalere opp produksjonen og gjøre treet enda mer gjennomsiktig.

– Vi skal også jobbe videre med ulike tresorter, sier Lars Berglund.

(mynewsdesk.com)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS