– Nå er miljøproduktene best
Før var de miljøvennlige produktene litt dårligere enn de klassiske forgjengerne – nå er det motsatt, mener Geir Skråmo. Han er sjef for Rubio Monocoat i Norge.
Denne artikkelen er hentet fra Treindustrien nr 3/2019.
– Jeg syntes det var interessant fordi det er veldig slitesterkt, sier Skråmo. Han kjenner overflatebehandlingen til Rubio Monocoat godt fra før. I 2010 var han med på å få den til Norge, som en del av Parkettpartner.
Senere har den belgiske trebeskyttelsesprodusenten startet eget selskap i Norge, med Skråmo som landssjef. Nå er målet å vokse i et Norge der både klimaet og satsingen på treverk god gode muligheter.
Molekylær binding
– Tradisjonelt vil overflatebeskyttelse på tre være enten en film på toppen eller en naturolje som hele tiden må fylles etter. Her har vi i stedet en molekylær binding som trekker ned i overflaten og herder sammen med den, sier han.
– De øverste 0,2–0,3 millimeterne herdes sterkt. Resultatet blir steinhardt, slitesterkt og stabilt. Det er ingenting her som fordamper – skal det slutte å virke, må det rett og slett slites bort.
Sparer på vedlikehold
Metrosenteret på Lørenskog var det første prosjektet i Norge med Rubio Monocoat. Ifølge Geir Skråmo reduserte kjøpesenteret vedlikeholdskostnadene kraftig sammenlignet med andre typer hardvoksolje.
– Vi var den første overflatebehandlingsprodusenten som fikk gullmerke fra Eurofins for innendørs luftkvalitet. Det er ingen skadelige stoffer i produktene. Mange andre produkter bruker lavaromatisk white spirit som løsemiddel. Etter noen dager er den borte, men de som jobber med dem, blir eksponert, sier han.
– Tokomponentoljen som både farger og beskytter ved bare én påføring, er linoljebasert. Så har vi brannhemmende produkter til gulv, og vi har et usynlig oljesystem som gjør at lyse tresorter ser helt ubehandlet ut, ramser han opp. Eksteriørolje, limprodukter, epoksyprimer og flytsparkel er også en del av sortimentet.
Under
Skråmo forteller om undervannsrestauranten Under ved Lindesnes. Der har Hamran Snekkerverksted laget vegger og tak av steinhard, lokal eik som er behandlet med Rubio Monocoat. En egen møbelkolleksjon er også laget til restauranten.
– Det var spesielt å slipe gulvene der og jobbe fem meter under vann mens torsken svømte forbi, smiler han.
LED-herding
Ulempen med de linoljebaserte produktene er at det tar fem døgn før de er ferdig herdet, selv om de er tørre etter 18 til 24 timer. – Men industrien kan herde dem med LED-lamper, sier Skråmo og viser frem maskiner som både påfører og herder i samme prosess.
– Nå jobber vi med næringsmiddelgodkjenningen, og vi har allerede leketøysstandarden. Sertifiseringen hos Eurofins gjør at de også ordner så produktene er Breeam-godkjente.
Geir Skråmo snakker gjerne om en utvikling der miljøvennlig ikke lenger er litt dårligere enn andre produkter:
– De miljøvennlige produktene var litt dårligere. Nå er det motsatt! erklærer han.