Tre til kongens skip og dronningens stall
Han er hoffleverandør av ukurante dimensjoner. Ottar Ellingsen på Vesetrud Sag har spesialisert seg på det som ikke alle andre leverer.
Denne artikkelen er hentet fra Treindustrien nr 2/2019.
På Tyristrand i Ringerike har familien Ellingsen drevet sagbruk siden 1903. Ottar Ellingsen er tredje generasjon. I år runder han 70 år, og det står ikke noen generasjon fire klar til å overta.
– Huset vi driver i i dag, flyttet vi inn i i 1990. Det meste vi har skåret på et år, er 2500 kubikk, forteller han.
Spesialdimensjoner
– Vi har hatt over 2000 kubikk med leieskur, men det er det blitt stadig mindre av. For at dette ikke bare skulle bli en hobby og koste penger, gikk vi over til bare spesialdimensjoner.
I tillegg leverer Vesetrud Sag ferdigkappede tre-tom-tre, 120 centimeter lange, som mellomlag til Loe Elementmontasje i Hokksund.
– Dessuten skjærer vi laftetømmer på opptil åtte meter, forteller han. – Også til mellomlagene kjøper jeg overgrovt tømmer som andre ikke kan skjære. Da kan det bli 16 tre-tom-tre av en stokk, og vi har vært oppe i 25.
Finnes på nett
Ellingsen var også tidlig ute med en av nåtidens store trender:
– Like etter at jeg tok i bruk bygget her, tok Treteknisk kontakt, og jeg skar tømmeret som de brukte da de prøvekjørte å lage massivtrevirke, forteller han.
De fleste kundene som skal ha noe spesielt fra Vesetrud Sag, tar kontakt fordi de har funnet bruket på nett. – Jeg betaler litt for å ligge langt fremme på søkene. Kundene kommer fra omtrent hele Østlandet. Jeg får utrolig mange rare spørsmål og klarer ikke å levere alt, så da er det noen jeg henviser til å gå på Sag.no og legge inn en forespørsel der, sier Ellingsen.
Skibladner
Han leverer også mye til trebåter. Både «Skibladner» og kongeskipet «Norge» går med tre fra Tyristrand.
– Kongeskipet skulle ha kvistfri furu til panel. Så ble det malt etterpå, forteller han. – Dronningen har bygd om stallen på Slottet, og vi har levert til den, også. Jeg er jo borti en del prosjekter hvor Riksantikvaren er inne.
Ottar Ellingsen har rare forespørsler om annet enn produkter, også. Som forskeren fra Universitetet i Oslo som kom for å forske på billene i sagflisen hans. Eller de franske senatorene som ikke var interesserte i de store sagbrukene, men heller kom til Vesetrud for å høre om skogsdrift og eierskap og fortalte at staten eier de franske skogene og at de drives dårlig.
Norges dyreste tømmer
– Jeg trodde først at ambassaden hadde ringt feil. De ringte 1. april, også, ler Ellingsen.
Han holder til midt blant råvarer med god kvalitet.
– Det er mye god furu i skogen oppover her. Da Tyristrand var egen kommune, lå vi bestandig øverst med de høyeste tømmereprisene i landet, forteller Ottar Ellingsen.