UTFORDRING: Limtre- og massivtrekonstruksjoner tåler lite eksponering for sollys (oppsprekking) og vann (råtesopputvikling). Foto: Mycoteam

Tar tak i nye trender

På nasjonalt fuktseminar 2018 ønsker SINTEF og Mycoteam å ta tak i trender ved nybygging som gir nye utfordringer, og informere om de gode løsningene.

Publisert

Det er snart klart for Nasjonalt fuktseminar igjen. Seminaret har utviklet seg til en god og viktig møteplass der hovedtemaet er fuktskader.

Vil peke på nye utfordringer

Bygging med prefabrikkerte moduler og utstrakt bruk av massivtre har blitt mer og mer vanlig, også i kombinasjon med et arkitektonisk uttrykk som ofte prioriterer andre hensyn enn fuktsikkerhet.

– Det er bedre å bli klok av kunnskap enn av skade. Derfor ønsker vi å peke på nye eller uvante utfordringer, samt gode prosesser og løsninger for å forebygge at disse utfordringene blir til framtidens byggskader, sier seniorforsker Sverre B. Holøs ved SINTEF Byggforsk.

Kunnskapen løftes fram

Det er også nyttig for dem som skal håndtere skadene som uansett vil oppstå i noen av disse bygningene å kjenne til hvilke momenter som er bygningsteknisk utfordrende, og hvilke spesielle hensyn man må ta ved skadekartlegging og -utbedring.

– Byggforskserien og Våtromnormen er vel og bra, men mange liker i tillegg å få belyst aktuelle områder i spisse og godt illustrerte foredrag, sier daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen.

Boligkjøp med åpne øyne og uten neseklype

Det andre hovedtemaet for fuktseminaret er skader, skadeutbedring og forebygging i eksisterende bygninger.

– Hvis boligkjøper tror at byggeteknikken har stått stille i de siste 40 årene, og forventer det samme av en bolig enten byggeåret er 1977 eller 2017, mens selgers forsikringsselskap behandler boligen omtrent som en kartong melk – gratis etter utløpsdato – er det ikke så rart om det blir en konflikt. Boligkjøper trenger åpne øyne både på visning og når tilstandsrapporten skal leses, sier Holøs.

På seminaret presenteres ferske undersøkelser av om tilstandsrapportene ved boligsalg faktisk holder den nødvendige kvaliteten, og det legges fram forslag til hvordan konfliktnivået kan halveres.

Bedre praksis ved oppgjør og erstatning

– Det ser ut til at tabeller for vedlikehold og utskifting brukes til utmåling av erstatninger på en måte som er prinsipielt tvilsom, når man ser på bakgrunnen for at disse tabellene er utarbeidet i utgangspunktet. En ensartet praksis som er godt kjent også for forsikringstakerne vil være et skritt i riktig retning, sier Holøs.

Blant foredragsholderne på seminaret er Alexander Amsrud (Protector forsikring), Thomas Bartholdsen (Forbrukerrådet), Kristine Nore (Splitkon), Johan Mattson (Mycoteam) og Trond Bøhlerengen (SINTEF).

Seminaret holdes på Meet Ullevaal (tidligere UBC), onsdag 14. mars kl. 8.30-16.00. Påmeldingsfrist er 1. mars.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS