Trefiber på kirkeloftet fikk ned fyringsutgiftene

Etterisolering av gamle bygg kan være en utfordring. I middelalderkirken i Fon valgte de organisk trefiberisolasjon.

Publisert

Valget falt på trefiberisolasjon fordi det er det beste for et bygg fra 1100-tallet, skriver Hunton i en pressemelding.

Kirkeverge i Re kirkelige fellesråd, Per Astrup Andreassen, er fornøyd med isoleringen av loftet.
Kirkeverge i Re kirkelige fellesråd, Per Astrup Andreassen, er fornøyd med isoleringen av loftet.

Riksantikvaren anbefalte trefiber

For å redusere fyringsutgiftene og øke komforten til kirkegjengerne og de som jobber der, ønsket Fon kirke å isolere loftet. I et vernet bygg som dette må Riksantikvaren godkjenne alt som skal gjøres av vedlikehold og utbedringer.

– Vi har støttet oss på fagekspertisen, og fikk anbefalt trefiberisolering. Det veier naturligvis tungt at Riksantikvaren har godkjent og anbefalt denne metoden for en middelalderkirke som vår. Stubbloftsleiren i gulvet på loftet hadde mildt sagt liten verdi som isolasjonsmateriale, forteller kirkeverge i Re kirkelige fellesråd, Per Astrup Andreassen, i pressemeldingen.

Raskere oppvarming

Kort tid etter at prosjektet er gjennomført, har spesielt sakristiet sett en merkbar forbedring.

– Det tok håpløst lang tid å få varme der, gjerne 3-4 dager ved normalt vintervær. Nå går vi fra grunntemperaturen på ti grader til komforttemperatur på bare 8-9 timer. Vi har riktignok gjort andre mindre forbedringer også, men hovedeffekten kommer fra isoleringen av loftet, sier Andreassen.

– Spesielt godt egnet til etterisolering i trehus

Løsningen innebærer at man på et uinnredet loft blåser et 30 centimeter tykt teppe med trefiber, som mest av alt minner om bomull. Egenskapene til trefiberisolasjonen gjør at den fordeler seg jevnt utover og tetter sømløst i kriker og kroker, og rundt rør og andre konstruksjoner. I sitt arbeid med bevaring av vernede bygg har Riksantikvaren anbefalt og godkjent organiske isolasjonsprodukter. Blant disse er trefiberbasert isolasjonsmateriale, som Hunton trefiberisolasjon.

– Trefiber er et naturlig produkt som egner seg spesielt godt til etterisolering i trehus, hvor det bidrar til et godt innemiljø, både for huset og menneskene som bor der. Luften holdes i ro, og høy varmelagringskapasitet gjør at temperatursvingningene jevnes ut. Samtidig viser Sintef-tester at evnen til å oppta, transportere og avgi fukt langt overgår de fleste andre isolasjonstyper, og at man på denne måten unngår problematikken med kondens i form av vannperler, forteller Ole Mathias Lygren, daglig leder i Norsk Trefiberisolering AS som er datterselskapet til Hunton Fiber.

Raskere enn tradisjonell håndisolering

Med enkel adgang til et romslig loft som i Fon kirke rommes all nødvendig isolasjon og redskap i en liten lastebil. Slangen kan strekkes 100 meter, noe som gir god fleksibilitet og enkel håndtering. Arbeidet går fort unna, og de tre adskilte loftsrommene i Fon på til sammen 100 kvadratmeter tok bare to timer.

– På et åpent loft som i Fon kirke kan prosessen gå mer enn ti ganger raskere enn tradisjonell håndisolering. Den komprimerte lagringsformen gjør at trefiberisolasjon gir enkel logistikk, fordi man kun trekker en slange inn i lokalet for å blåse og fordele materialet som et tykt teppe. Sammenlignet med håndisolasjon ligger blåsing på omtrent halve prisen, sier Lygren.

Langt mer vanlig i Sverige og Finland

Lygren fremhever flere fordeler med trefiberisolasjon: Det er brannhemmende, lyddempende, gir dobbel varmelagringskapasitet, reduserer kondens og er miljøvennlig.

– I Sverige og Finland er andelen blåst isolasjon 30-40 prosent, mens den i Norge er på bare 5 prosent. Vi tror økt utnyttelse av trevirke fra Innlandet vil øke i omfanget i tiden som kommer, sier Lygren.

Han påpeker videre at produksjonen av trefiberisolasjon er miljøvennlig ettersom råmaterialet er treflis, et restprodukt som industrien har overskudd av. Isolasjonen er tilsatt en naturlig brannhemmer, selv om egenskapene ved en eventuell brann allerede er ekstra gode på grunn av at trefibrene forkulles, og på den måten står imot flammene lengre enn konkurrerende produkter som er fremstilt ved en smelteprosess.

(Pressemelding)

  Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

  Vil du bli bedre kjent med bladet?
  - Last ned bladet elektronisk
  - Eller bestill abonnement

  Her får du et innblikk i hva vi skriver om


  Hunton er en av Nordens ledende produsenter av trefiberbaserte produkter til bygg- og anleggsbransjen. Selskapets miljøvennlige løsninger gjør det enkelt for kundene å innfri byggetekniske krav og er bra for klimaet. Hunton ble stiftet i 1889. Primærmarkedet er Norden. Hunton har i dag 140 ansatte i 4 land med produksjon på Gjøvik og i Olsfors i Sverige, samt salgsavdelinger i Asker, Malmø og Turku.

  Se også www.hunton.no

  Powered by Labrador CMS