Satser på rekruttering av lærlinger
Modulvegger AS har et tett samarbeid med lokale videregående skoler i rekruttering av lærlinger. – Disse kan bli våre fremtidige medarbeidere, sier utviklingsleder Lars Nybakken.
Modulvegger arbeider kontinuerlig med nyrekruttering. I et konkurranseutsatt marked knives det om de beste ressursene, skriver selskapet i en pressemelding.
– Vi må være i førersetet for å skaffe oss toppmotiverte kandidater fra snekkerlinja på Åssiden Videregående Skole i Drammen, sier Nybakken.
Han påpeker at den generelle rekrutteringen til snekkerfaget pr. dags dato er for lav, men at de i Buskerud er heldige med en skole som klarer å fylle opp klassene til snekkerlinja.
– Hos virksomhetene i nærområdet er det en kamp om å kapre de beste kandidatene inn til virksomheten.
Speed-date med elevene
Modulvegger besøker ofte Åssiden Videregående Skole for å presentere bedriften for studentene. Her holdes det en såkalt speed-date med elevene og representanter fra selskapet.
– Vi møter mannsterke opp på slike events med blant andre produksjonsleder, eldre lærlinger og undertegnede, for å gi dem et best mulig innblikk i hva vi holder på med. På den måten skaper vi gode relasjoner og en trygghet for at vi ivaretar lærlingenes ønsker og behov. Når presentasjonen er over blir elevene utplassert i fabrikken i en uke eller fjorten dager. Der de blir kjent med våre arbeidsmetoder, og våre medarbeidere, sier Nybakken.
Lærlinger fra tre fagområder
Nybakken er styremedlem i Tre-Ringen, som er et opplæringskontor for snekkerfagene i Buskerud, Vestfold og Østfold. Opplæringskontoret garanterer for at alle som har bestått VG1 og VG2 for faget, får tilbud om læreplass i én eller flere av bransjens bedrifter. I tillegg sitter Nybakken i prøvenemda for CNC-og maskineringsfaget. Han brenner for bransjen og faget, og er opptatt av å rekruttere dyktige medarbeidere fra snekkerlinja, inn til bedriften.
– Vi kan også ta inn lærlinger fra fagene i teknisk industriell produksjon. De sju læringene vi har hatt i bedriften de siste tre årene, representerer tre forskjellige fagområder; trevare- og bygginnredningsfaget (snekkerlinja), logistikk-faget og Cnc-maskineringsfaget, sier Nybakken.
Bedriften dekket utdanningen
Lærlingperioden hos Modulvegger er på to år. I bunn må elevene ha bestått VG1 og VG2.
– Jeg har selv gått samme løpet, først som to-årig lærling med påfølgende svennebrev, så mesterbrevet på Folkeuniversitet. Deretter tok jeg fire års deltidsutdannelse på Teknisk Fagskole ved siden av jobben hos Modulvegger. Dette utdanningsløpet dekket bedriften, sier Nybakken, som roser denne ordningen.
– Du får lønn under utdanningen og slipper å ta opp studielån, som mange studenter sliter med å betale i mange år fremover. Men, påpeker han, det krever høy grad av disiplin både på jobb, skole og privat, når man i en såpass lang periode skal fungere og levere resultater på alle disse frontene.
Store utviklingsmuligheter
Modulvegger har et godt rennomme i lokalsamfunnet og på Åssiden Videregående Skole, sier Nybakken:
– Lærlingene trives her og vi tar godt vare på dem. Vi gir dem store utviklingsmuligheter og de respekteres på lik linje med alle våre medarbeidere. Som lærling må du være løsningsorientert, fleksibel og omstillingsdyktig. En fagarbeiders hverdag består av mange oppgaver som krever høy kompetanse. De fleste vokser på slike oppgaver.
Han påpeker også at bedriften nyter godt av lærlingenes IT-kunnskaper når de betjener de datastyrte maskinene.
En til to lærlinger årlig
Nybakken sier at de som ønsker å bli lærling bør ha lite skolefravær og vise stor interesse for faget.
– Vi forventer ikke å få en nyutdannet fagarbeider som klarer å betjene alle våre produksjonsverktøy med en gang, men stiller du på jobb, med iver og interesse, så skal vi legge til rette for utvikling og læring. Vi har en policy om å ta inn en til to lærlinger årlig. Det er ingen automatikk i at alle lærlinger blir ansatt etter endt læretid, men vi vil alltid prøve å sikre rekrutteringen inn i bedriften på en så god måte som mulig, sier han.
Flest mulig med fag- eller svennebrev
Skal Modulvegger overleve som bedrift og øke veksten, må kompetansen hos medarbeiderne stadig fornyes.
– Målet er at flest mulig av medarbeiderne skal ha et fag- eller svennebrev i bunn. Når vi rekrutterer oppover i bedriften til administrative stillinger, drar vi stor nytte av fagkompetansen til hver enkelt. Det går på fagområder som bl.a. ordrebehandling og logistikk; her kan de dra nytte av sin erfaring av tiden i produksjonen. Vi prøver primært å gjøre internansettelser og i mindre grad eksterne medarbeidere, bortsett fra stillinger der dette er påkrevet, avslutter Nybakken.
– Vi blir godt ivaretatt
Både Marius Enger Sæther, som får dekket sin utdannelse av Modulvegger på Teknisk Fagskole, og lærling Anders Eck, trives på Åmot-fabrikken. De mener ledelsen og de ansatte er flinke til å følge opp lærlingene slik at de raskt kan betjene produksjonsutstyret.
Anders Eck begynte som lærling 15. august i år. Han kom fra Åssiden Videregående skole i Drammen. I løpet av tre og en halv måned har Anders tilegnet seg både faglig og praktisk kunnskap.
– Fra dag én ble jeg satt til å gjøre interessante arbeidsoppgaver, sier han.
I løpet av lærlingperioden vil han få innsikt i bruken og styringen av de fleste maskinene på fabrikken.
Store forventninger
Som de fleste ungdommer er Anders selvlært i bruk av data.
– Nå gjør jeg meg kjent med tegneprogrammet. Står jeg overfor utfordringer, får jeg god hjelp og støtte fra medarbeidere i fabrikken.
I løpet av sin korte tid i fabrikken har Anders vært innom montering av bedriftens produkter og produksjon av disse.
– Jeg har store forventninger til resten av læretiden. Jeg håper jeg vil få en stor kunnskapssekk, som jeg kan dra nytte av i mitt yrkesaktive liv. Om muligheten byr seg, ser jeg ikke bort fra å jobbe i Modulvegger etter endt svennebrev.
Får dekkket Teknisk fagskole
Marius Enger Sæther har tatt svennebrevet hos Modulvegger. Nå går han på Teknisk Fagskole.
– Lærlingperioden i bedriften var ryddig. Opplæringen og oppfølgingen hele veien vært meget bra. Oppstår det uforutsette utfordringer får vi hjelp av kollegaer i fabrikken. Jeg har lært mye. Årene i Modulvegger har vært med på å bygge opp min selvtillit. I fabrikken er det lov til å prøve og feile så lenge vi lærer noe av våre feil. Slik er det jo også i livets harde skole, sierr han.
Modulvegger dekker alle utgifter for Marius på Tekniske fagskole.
– For det første er det en stor ære at fabrikken har valgt å satse på meg. Jeg tar nå fordypning innen bygg og anlegg, som omfatter konstruksjoner av byggverk i betong, mur og treverk. Tekniske fag som klima, energi og miljø, er også på læreplanen, sier han.
(Pressemelding fra Modulegger AS)
Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.
Vil du bli bedre kjent med bladet?
Her får du et innblikk i hva vi skriver om