treindustrien-0310.jpg

Kunnskapstreet visner

Vår ære og vår makt har hvite seil oss brakt, skriver Bjørnson i sangen Den norske sjømann. Spørsmålet er vel hva Norge, og for den saks skyld norsk skipsfart, hadde vært uten solid kunnskap om tre og treprodukter.

Publisert

Gamle trebygninger og båter viser at vi her i landet har mer enn tusen års tradisjon i å utnytte trevirke. Våre forfedre har gjennom generasjoner utviklet en kunnskap om materialbruk og treets egenskaper som fortsatt kan være nyttig lærdom for dagens trehendte generasjon.

Dette er kunnskap som førte Leiv Eriksson til Amerika og som gjør at dagens stavkirker fortsatt står etter 1000 år med harde miljøpåvirkninger.

Spørsmålet er hva vi gjør for å forvalte denne mer enn tusen år gamle arven. Svaret er utvilsom at vi gjør altfor lite.

Nei, vi har ikke glemt at det finnes mange organisasjoner, institusjoner og skoler som er opptatt av disse spørsmålene, men vi tror ikke trevirke har fått en plass i utdanningssystemet som gjenspeiler trevirkets betydning i samfunnet.

I dette nummeret av Treindustrien kan du lese om Odd Erik Tjømøe. Han driver et firma som leverer tredreieutstyr. I tillegg har bedriften et eget kurssenter for å lære kundene mer om treskjæring. Interessen er stor, men brorparten av kursdeltakerne er godt voksne og vel så det. Det burde være flere yngre, men etter at det ble mindre og mindre sløyd på skolen , har interessen falt. Det vil vi merke godt om 10-15 år dersom vi ikke finner på noe lurt, konstaterer han.

Tjømøe har utvilsomt et poeng. Det hjelper lite at vi har gode utdanningsmuligheter på høgskolenivå når vi ikke klarer å pleie ungskogen. Interesse for treproduksjon må pleies allerede fra barne- og ungdomsskolen. Derfor bør sløyd på nytt få en sentralplass i grunnskoleutdannelsen.

Politikerne messer til stadighet om bærekraftig utvikling og et grønt miljø, men her har vi produkter som er både naturlige og fornybare. Bruk av tre bidrar til å redusere klimagassene og er en miljøvennlig produksjon der hele råvaren blir utnyttet.

Det er mer enn nok å ta av. I dag er tilveksten i norske skoger dobbelt så stor som hogsten. Det stående volumet i skogene er dessuten dobbelt så stort som for bare 80 år siden. Det vil si den gangen da trevirke fortsatt var et førstevalg både i industri og byggevarebransjen.

Tre er et fantastisk materiale. Brukt på riktig måte kan det skape lette produkter med utrolig god bruddstyrke. Vi skal heller ikke glemme at nesten alle nordmenn før eller seinere må ta avgjørelser om materialvalg og byggetekniske løsninger. Da er det godt å ha fire år med sløyd som ballast.

Derfor, kjære kunnskapsminister Kristin Halvorsen, det er bare å finne fram høvel og sag i barneskolen og gjerne også i barnehagene. Dette er miljøvern i praksis.

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien nummer 3 2010.

Du kan bestillle abonnement på Treindustrien her, eller du kan laste ned enkeltutgaver av bladet elektronisk her.

"
Powered by Labrador CMS