treindustrien0510_stor

Lærdommen av forrige finanskrise er stor

Leder fra nyeste Treindustrien: Da jeg som smågutt vokste opp i Ringsaker, ble det sett på som jevngodt med å være statsansatt om vi guttene klarte å få et bein innenfor dørstokken hos hjørnesteinsbedriftene Langmoen eller Moelven: Tryggere jobb gikk det nemlig ikke an å få. Det ville rett og slett være like sikkert som banken! Kanskje til og med sikrere, påsto enkelte.

Publisert

Men folk tok feil. Verken Langmoen eller Moelven vokste seg inn i himmelen slik mange lot seg friste til å tro. Og heller ikke bankene viste seg å være like sikre som antatt. Banksjefene strammet inn, markedene forsvant og konsekvensene ble voldsomme tidlig på 90-tallet. Oppryddingen etter de ekspansive 80-årene var et faktum. Hodepinen etter ”kjøpefesten” varte for mange langt inn i det nye årtusenet.

Tilfeldighetene gjorde at jeg aldri fulgte rådene om å sikre meg en jobb på noen av de to nevnte hjørnesteinsbedriftene. Likevel ble jeg sterkt påvirket av og involvert i den tragiske utviklingen. Ikke bare mistet mange kjente jobben, men enkelte opplevde til og med at arbeidsledigheten tvang dem til å selge gård og grunn. Atter andre fikk ufrivillig hjelp av namsmannen til å realisere verdier i familiehjemmet slik at låneinstitusjonen skulle få sitt.

Som journalist har jeg mange ganger vært vitne til at ansatte i treindustrien har kommet i samlet flokk ut gjennom porten, med knekk i nakken og oppsigelsen i hånda. Det startet med at Moelven la ned husproduksjonen sin tidlig på 90-tallet, og sluttet for min del da etterkommerne av Langmoen Parkett stengte dørene. Slikt blir et gode journalistiske saker av, men er aldri spesielt koselig å rapportere om.

Langt hyggeligere er erfaringene jeg har gjort meg om dagens situasjon etter noen uker som redaktør i Treindustrien. Besøk i både små og store bedrifter bekrefter optimismen. Et eksempel er Moelven som siden nyttår har økt arbeidsstokken med 100 mann. I første halvår nådde de et overskudd på 164 millioner kroner.

I samme periode i fjor viste regnskapet minus 66 millioner kroner. Situasjonen ved Moelven er ikke unik. Som så mange andre lærte de mye av erfaringene fra kollapsen for cirka 20 år siden. Finanskrisen vi er i ferd med å legge bak oss denne gangen har derfor ikke rammet på samme måte som sist.

– For oss ble finanskrisen et nyttig spark bak, sier Trond Hamran.

I denne utgaven av Treindustrien forteller kjøkkenprodusenten og flere andre entusiastisk om lærdommen etter finanskrisen og konsekvensene av valgene som ble tatt.

Oppfordringen til bedriftseiere og ledere rundt omkring er derfor å ikke la stormannsgalskapen ta fullstendig overhånd fordi salget går bra akkurat nå. Fortsett heller å styrke virksomhetene slik at det på nytt kan bygges opp trygge, gode og lønnsomme arbeidsplasser som står enda bedre rustet mot neste finanskrise. For den kommer garantert, men det er bare så vanskelig å vite når…

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien nummer 5 2010.

Du kan bestillle abonnement på Treindustrien her, eller du kan laste ned enkeltutgaver av bladet elektronisk her.

"
Powered by Labrador CMS