treindustrien-0612

Rekruttere, automatisere

Tittelen kunne ha vært et sitat fra Gorgon vaktmester. Det er snakk om to av de viktigste utfordringene som norsk trevare- og trelastindustri står overfor.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 6/2012 - Skriv inn dine kommentarer nederst på sida:

I forhold til våre naboland og konkurrenter har vi som kjent et kostnadsproblem. Et problem som vokser så lenge vårt lønnsnivå fortette å stige raskere enn hos våre konkurrenter. Og situasjonen blir ikke bedre av at flere sjeføkonomer nå spår at kronekursen vil styrke seg betydelig gjennom 2013.

En nylig framlagt rapport fra Norsk Trevare ga grunn til ettertanke. Riktignok blir man oppstemt av å lese at det går meget godt i trevareindustrien. De fleste produsentene har nok å gjøre, og noen så mye at de faktisk må si nei til ordre. Men eksport- og import-tallene var skremmende. Pr oktober steg importen av trevareprodukter med svimlende 44 prosent i forhold til samme tid i fjor. Eksporten er på en brøkdel av importen, og den falt for sikkerhets skyld med tre prosent. Så lenge norsk økonomi går som ei kule, går det bra. Men hva skjer den dagen norsk økonomi kjølner? Flere av våre naboland har den senere tiden begynt å definere Norge som satsingsområde, ikke minst svenske produsenter.

Framtida til den norske reindustrien diskuteres kontinuerlig. Et par av de få mulige mottrekkene som vi kan komme med går igjen: Mer automatisering og bedrerekruttering av kompetent arbeidskraft, helst nyutdannede.

Kjetil Momrak i Teknos mener at automatiseringen må fortsette. For det er den eneste måten vi i Norge kan klare å få ned enhetskostnaden på.

Kari S. Wilsgård i Norsk Trevare forteller at det må skje en holdningsendring i skoleverket og hos ungdommen. Lærere og rådgivere kan ikke fortsette å geleide de svakeste og minst motiverte ungdommene inn på bygg og anlegg ”bare for å ha et sted å gjøre av dem”. Når de skal ut i læretiden, kommer sannhetens øyeblikk. De har verken de nødvendige ferdighetene eller den nødvendige motivasjonen. For håndverksfag er ikke kult. Statusen må opp, ellers blir det i framtida slik som Svein Nore i Stryn Møbelindustri opplever: ”Når vi søkjer etter folk, kjem søkjarane i all hovudsak frå utlandet.”

Hvis denne utviklingen fortsetter vil altså mer av treproduktene som selges i Norge enten være importert eller produsert på norske fabrikker av utenlandsk arbeidskraft.

Powered by Labrador CMS