Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Den gamle markedshallen, som ble bygget i 1886, ligger til høyre på bildet. Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach
Under byggingen. Foto: Mark Humphreys / Tengbom.
Under byggingen. Foto: Mark Humphreys / Tengbom.
Under byggingen. Foto: Mark Humphreys / Tengbom.

Midlertidig trebygg vant prestisjefull pris

En midlertidig markedshall i tre ble tildelt Sveriges mest prestisjefylte designutmerkelse.

Publisert

Den iøynefallende nye bygningen i Stockholms Östermalm er en markedshall bygget som en midlertidig løsning mens den gamle markedshallen renoveres. Det ingen forventet, var den enorme populariteten denne "trekassen" fikk, og at den skulle bli tildelt Sveriges mest prestisjefylte designutmerkelse, Design-S i kategorien arkitektur.

Midlertidig bygg for butikkene

Da den gamle markedshallen som ble bygget i 1886 trengte renovering i 2012, måtte butikkene den huset flytte ut i noen år. Løsningen ble å sette opp en midlertidig bygning i Metsä Woods Kerto® LVL (laminerte finerplater), slik at alt det den gamle markedshallen tilbød fortsatt ville være tilgjengelig under ett og samme tak mens renoveringen av den gamle hallen pågikk. Etterpå skulle det være lett å ta ned og gjenbruke hallen et annet sted.

Tre, glass og plast

Arkitektkontoret Tengbom så potensialet i de uvanlige forholdene. Som en del av renovasjonsprosjektet designet de en midlertidig, modulær trebygning som kunne bygges ved siden av den gamle hallen.

– En standardløsning for en midlertidig bygning ville blitt et telt med aluminiums- og stålramme. Men denne løsningen ville ha kollidert med den prestisjetunge merkevaren markedshallen var. Og det er hva vi trengte å verne om, sier hovedarkitekt Mark Humphreys i en pressemelding fra Metsä Wood.

Den midlertidige markedshallen er blitt en interessant kombinasjon av tre, glass og plast. Alle disse materialene er lette å bearbeide og rimelige; noe som gjør dem til det beste valget for midlertidig bruk.

Lydabsorberende trefiberisolasjon

Taket i bygningen består av limtresøyler og Kerto LVL-bjelker i en gitterstruktur med en streng utforming, noe som gjør at konstruksjonen virker lettere og krever mindre materialer. Taket over gitterstrukturen er kledt i kryssfiner med lydabsorberende isolasjon i trefiber. Akustikken er en av de mest vellykkede elementene i prosjektet, ifølge Metsä Wood.

Plasten som brukes i bygningen er multikanalplast som inneholder mange luftlommer, noe som gir materialet svært god isolasjonsverdi. Plastdelene er prefabrikkert og de er lufttette, vanntette og naturlig isolerte. Glasset i vinduene er isolerglass.

Brannhemmende maling

Brannbeskyttelsesbehandlingen sikrer at delene i tre i den midlertidige markedshallen er garantert brannsikre. Bjelkene er malt i transparent brannhemmende maling på stedet, og kryssfineren i disker og tak er behandlet på samme måte. Gulvene og søylene er dekket med gipsplater opp til en høyde på tre meter.

Den midlertidige markedshallen i Östermalm er blitt et klart, lyst, moderne og svært velkomment sted med butikker og restauranter. Her tilbys lengre åpningstider, og så langt har markedshallen hatt over 55 000 besøkende per uke - nesten 100 prosents økning sammenlignet med den gamle hallen.

Renoveringen av den gamle markedshallen vil bli sluttført i 2018. Stockholm by kan se fram til muligheten til å gjenbruke bygningen på et annet sted, eller de kan selge den - bygningen kan få et nytt liv.

(Pressemelding)

    Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

    Vil du bli bedre kjent med bladet?
    - Last ned bladet elektronisk
    - Eller bestill abonnement

    Her får du et innblikk i hva vi skriver om

    Powered by Labrador CMS