Hilde Widerøe Wibe
– Dette handler ikke bare om å sikre en mer variert skolehverdag for elevene, men også om å sikre fremtidens arbeidsliv, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe i bransjeforeningen Norske Trevarer.

Etterlyser større satsing på sløyd i skolen

I regjeringens nylig fremlagte Ungdomsmelding vies sløyd lite plass. Det bekymrer Norske Trevarer.

– Sløyd er et uvurderlig fag som utvikler praktiske ferdigheter, kreativ tenkning og problemløsning. Det er derfor uforståelig at sløyd ikke får mer oppmerksomhet i Ungdomsmeldingen, spesielt når vi ser hvor stor etterspørselen er blant både elever og lærere. Faktisk er sløyd kun nevnt én gang i stortingsmeldingen, og da som et eksempel fra en skole, sier Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer, i en artikkel på bransjeforeningens nettsider.

En undersøkelse fra Norske Trevarer i desember 2023 viser at 65 prosent av norske skoler mangler økonomi til å tilby tilfredsstillende sløydopplæring, selv om 90 prosent av elevene ønsker mer av dette faget. Undersøkelsen viser også at over halvparten av skolene mangler lærerressurser, og 40 prosent mangler eller har ødelagt utstyr. Dette er en del av en bredere trend hvor praktiske fag nedprioriteres i norsk skole, påpeker Widerøe Wibe.

Regjeringen viderefører en bevilgning på 127 millioner kroner til utstyr for praktiske fag i 2025, men Widerøe Wibe mener at dette ikke er tilstrekkelig. Mange kommuner har prioritert andre praktiske fag som musikk og skolekjøkken, og sløyd går i glemmeboka, påpeker hun. Regjeringen har også lansert en rentekompensasjonsordning på 8 milliarder kroner for investering i læringsarenaer, men sløydens rolle er fortsatt oversett.

Wibe påpeker at prognoser viser at Norge vil mangle 90 000 fagarbeidere innen 2035, og at sløyd kan være en viktig arena for å vekke interesse for yrkesfag blant unge.

En annen undersøkelse, utført av Norgesbarometeret på vegne av Norske Trevarer, viser at 73 prosent av kommunepolitikere mener det brukes for lite tid på praktiske fag i skolen, og 62 prosent mener grunnskolen ikke motiverer godt nok til yrkesfaglig utdanning.

– Vi må sørge for at sløyd og andre praktiske fag får en naturlig og viktig plass i læreplanen. Dette handler ikke bare om å sikre en mer variert skolehverdag for elevene, men også om å sikre fremtidens arbeidsliv, avslutter Wibe. - Vi må handle nå for å unngå at vi utdanner en generasjon av praktiske analfabeter!

Ungdomsmeldingen kan leses her

(norsketrevarer.no)

Powered by Labrador CMS