Treindustrien 2/2017

NYTT NUMMER: På nyåpnede Pir Nord på Oslo Lufthavn Gardermoen er treet dominerende - både i konstruksjon, fasade og interiør. Se hva du kan lese om i Treindustrien 2/2017 her.

Publisert

Treindustrien 2/2017 er nå på vei ut til abonnentene. Her får du et innblikk i hva du kan lese om:

Leder: Det blåser opp til trevind
«Etter noen år med motvind og utfordringer, kan det virke som om vindretningen har snudd for treindustrien i Norge.»
Les lederartikkelen her

Overflatebehandling

Mange utfordringer ved industriell overflatebehandling
Treindustriens Tekniske Forening (TTF) arrangerte fagdag om industriell overflatebehandling av kledning. Temaet traff tydeligvis godt, for hele 80 medlemmer var påmeldt til presentasjoner innendørs og omvisning på Moelven Langmoen i Brumunddal.

Viktig med riktig maling eller beis
Valg av malings- eller beissystem er ofte avgjørende for resultatet av industriell overflatebehandling.

Tradisjoner og nyutvikling
Moelvens virksomhet i Brumunddal ble startet av Berger Langmoen i 1922. Den omfattet sagbruk, høvleri, fiberplatefabrikk og parkettfabrikk. Bedriften har utviklet seg fra en ren produksjonsbedrift til en kombinasjon av produksjon og logistikkvirksomhet.

Rask teknisk utvikling
I dag vil husbyggeren ha mest mulig ferdig kledning, med minst mulig arbeide. Brede Lesjø fra Treteknisk fremholdt at dette er grunnlaget for at industriell overflatebehandling har utviklet seg kraftig de senere år.

Mange leverandøralternativer
En rekke leverandørfirmaer tilbyr overflatebehandlingsanlegg til den norske treindustrien. De kan stå som totalleverandør av et ferdig anlegg, men bruker stort sett underleverandører til blant annet påførings- og tørkeutstyr.

Automasjon/sponavsug

Sparer penger på bedre innemiljø
Bedriftene handler fordi de vil bedre innemiljøet, men de ender opp med å spare penger. – Første kontakt med oss er som regel for å oppfylle innemiljøkrav, sier daglig leder Timo Sandberg i Dagsland Miljø.

Skanneren overtar sorteringsjobber
Både store og små høvlerier skaffer seg automatisk sortering. – Det har for alvor begynt å røre på seg, og nå har jeg tro på at det kommer til å skje mye på kort tid, sier Helge Fønhus i Fønhus Maskin.

Prøver å stoppe lovlige anlegg
Arbeidstilsynet praktiserer ventilasjonsreglene forskjellig. – Noen får lov til å kjøre luften tilbake til produksjonslokalene, andre får ikke lov, forteller Elin Blakstad hos P. Blakstad.

Fra designuka i Milano

Tre i nytt lys
Lamper i trefinér fanger blikket, og utvendig dekorering, detaljer i metall og håndverk man kan ta og føle på blir tydelige signaler i kommende sesongers møbelmote. Treindustrien rapporterer fra verdens største og viktigste møbelmesse i Milano.

– Tre er et materiale som stadig vokser
Den engelske designeren Jasper Morrison er aktuell med nye produkter hos en rekke kjente produsenter. Treindustriens utsendte fikk en prat med den etterspurte formgiveren på Marunis’ stand på messen.

Fem på topp
Treindustrien har trendspanet i Milanos messestands og laget en liste over fem spennende retninger.

Trefiberproduksjon fra egen granskog
Hunton Fiber AS etablerer ny fabrikk for produksjon av trefiberisolasjon på Gjøvik. Nå kan selskapet produsere trefiber fra norsk granskog. Målet er å bli den mest miljøvennlige produsenten av naturlig isolasjon i markedet.

Tre er del av konseptet for hele flyplassen
Gardemoen har en svært enkel form som oppleves romslig, samtidig som den er veldig arealeektiv og driftseektiv. Utvidelsen av flyplassen følger opp den skandinaviske følelsen med mye tre som er en gjenganger og karakteristisk for hele flyplassen.

– Målet er mer bruk av tre
– Å kunne fremme bruk av tre som byggemateriale er en del av vår målsetning. Det øker muligheten for å bygge fleksible bygg. Utfordringen er lydkravene.

FASTE SIDER:

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement