Mer til kaier og veier - Ingenting til Treprogrammet og Utviklingsfondet

Nyheten om økt satsing på kaier og skogsveier var ikke lenger like gledelig da hele statsbudsjettet ble lagt fram. Satsingen finansieres nemlig ved å avvikle Treprogrammet og Utviklingsfondet for skogbruk.

Publisert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 økes bevilgningen til kaier og skogsveier med 29 millioner kroner. Dette finansieres imidlertid i stor grad med å fjerne bevilgningene til Treprogrammet (Trebasert innovasjonsprogram i Innovasjon Norge) og Utviklingsfondet for skogbruket. Til sammen er det 23 millioner kr til disse formålene i årets budsjett, skriver Norges Skogeierforbund på sine nettsider.

Håper Stortinget stopper forslaget

Treprogrammet har spilt en svært viktig rolle i arbeidet med å øke bruken av tre, både ved å synliggjøre mulighetene, utvikle løsninger for nye måter å bruke tre på og for å realisere konkrete prosjekter. Regjeringen har i mange sammenhenger pekt på at det er et mål å øke bruken av tre. Svaret til regjeringen i forslaget til statsbudsjett er imidlertid å fjerne det eneste målrettete tiltaket som finnes for å oppnå dette, påpeker Norges Skogeierforbund.

– En samlet skognæring var i Skog22 enige om at det var viktig å styrke Utviklingsfondet for skogbruket. Dette fondet er svært viktig for å få finansiert mindre, næringsrettede FoU-prosjekter som er viktige for det operative skogbruket. Dette er prosjekter som har stor betydning for effektivisering og økt skogproduksjon i skogbruket. Regjeringens svar på Skog22s klare anbefaling er å fjerne hele ordningen, sier en skuffet Nils Bøhn, direktør i Norges Skogeierforbund.

– Regjeringen foreslo også i fjor å fjerne Treprogrammet. Det sa Stortinget nei til. Vi må stille vårt håp til Stortinget også denne gangen slik at Treprogrammet og Utviklingsfondet kan bli videreført, sier Bøhn.

Økt trebruk går ikke av seg selv

Også administrerende direktør i Mjøsen Skog, Erik A. Dahl, håper Stortinget redder Treprogrammet:

– Økt trebruk er viktig, og det skjer en hel rekke positive ting på området. Jeg er imidlertid redd regjeringen tar feil når den mener at dette nå kan gå av seg selv. Det er dessverre for tidlig og helt feil signal i disse klima-tider. Ved tidligere korsvei har Stortinget reddet Treprogrammet. Vi får sette vår lit til at det skjer igjen, for vi trenger fullt trykk på dette området i ytterligere noen år, sier Dahl på nettsidene til Mjøsen Skog.

Overrasket over avvikling

Dahl er også overrasket over at regjeringen foreslår å avvikle Utviklingsfondet for skogbruk.

– I statsbudsjettet viser regjeringen flere ganger til SKOG22-rapporten. Én av anbefalingene i rapporten er å styrke Utviklingsfondet for skogbruket økonomisk for i større omfang å kunne støtte næringsrettede prosjekter i hele verdikjeden. I stedet foreslår regjeringen å avvikle hele fondet, sier Dahl.

Les mer om saken på nettsidene til Mjøsen Skog og Norges Skogeierforbund

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS