Foreslår sitkasagbruk i Nordland
Et forprosjekt har utredet muligheter for å etablere sagbruk i Midtre Hålogaland spesialet tilrettelagt for saging av sitkagran.
– Ut fra tømmertilgang og markedsmuligheter avskrives ikke ideene om et eventuelt sagbruk, sier seniorrådgiver Per Reidar Næss i Trøndelag Forskning og Utvikling (TFOU). Han påpeker imidlertid at det gjenstår mer detaljerte analyser av driftsmodell, lokalisering og dimensjonering.
Økende volum
I dag er det et årlig volum på 10 000 kubikkmeter sitkagran i Midtre Hålogaland. Dette vil gradvis øke til 70 000 kubikkmeter de neste tjue årene, ifølge TFOU.
– Det årlige sagtømmervolumet relativt lite, så det er ikke snakk om noe stort sagbruk i nasjonal sammenheng. Men noen av de lokale bygdesagene kan være interessert i å oppgradere sine anlegg for å kunne håndtere det eksisterende volumet. De tekniske utfordringene ser ikke ut til å være store, sier Næss.
Spesielle kvaliteter
Trevirket er egnet til utvendig kledning, konstruksjonsvirke og til massivtreelementer – og det eksperimenteres med varmebehandling av sitkagran for å gjøre den motstandsdyktig mot råte, skriver TFOU.
Sitkagran er godkjent som konstruksjonsvirke etter norske og internasjonale standarder og har spesielle kvaliteter som stor elastisitet og høg styrke i forhold til sin vekt.
Interesse fra de lokale
– Vi har i denne førstefasen konsentrert oss om markedet, og registrerer interesse fra de lokale byggentreprenørene. Lokalt vil man gjerne bruke kortreist trevirke, og ser dette som et viktig bidrag for å bedre byggenæringens klimaregnskap , sier Næss. .
Kombinasjonen av miljøgevinster, lavere kostnader og framtidsrettet byggemåter med massivtre, gjør dette til en interessant mulighet.
– Bør realiseres
Sitkagrana er en ressurs som bør utnyttes, mener TFOU. De lokale entreprenøren er interesserte og utgjør et mulig marked. Klima og miljø er også viktige argumenter for satsing:
– Dette gjør at det er grunnlag for å gå videre med sagbrukstenkingen. Men det mangler en tydelig investor og drivkraft i prosjektet. Man må koble de rette sagbrukseiere, lokale bygningsentreprenører og miljøbevisste kunder. Her er det flere alternativer det kan arbeides videre med, blant annet kan et andelsbruk være en mulig løsning. Vi ser at man har fått til gode løsninger andre steder, sier Næss.
Den tekniske dimensjonering må gjøres når man har fått på plass organiseringen og lokaliseringen.
Prosjektet er et samarbeid med Vesterålen og Lofoten skogeierlag, Lofoten og Vesterålen bygdesaglag, Salten skogselskap, Sæteråsen sag & høvleri, Skognæringsforum Nordland. Prosjektet er delfinansiert av Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og kommunene i Midtre-Hålogaland.
(Kilde: Trøndelag Forskning og Utvikling)
Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.
Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement
Her får du et innblikk i hva vi skriver om