Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Fortsatt mer hogst tross fallende priser

Det ble i alt hogd 2,9 millioner kubikkmeter tømmer for salg i 2. kvartal i år. Det er 8 prosent mer enn i samme kvartal i 2015. Tømmerprisen gikk ned med 5 prosent i samme periode.

Publisert

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor økte hogsten med 225 000 kubikkmeter. Bruttoverdien av tømmer solgt til industrien utgjorde 937 millioner kroner, som er en økning på 24 millioner.

Lavere tømmerpriser

Skogeierne fikk i gjennomsnitt 321 kroner per kubikkmeter solgt tømmer i 2. kvartal i år. Det er 18 kroner mindre enn ett år tidligere. Gjennomsnittsprisen for skurtømmer av gran og furu var respektive 3 og 5 prosent lavere enn i 2. kvartal 2015. Prisen på massevirke av gran og furu var henholdsvis 3 og 2 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Størst økning i Oppland

Oppland og Hedmark var fylkene med størst økning i hogstkvantum sammenliknet med samme kvartal i 2015. Økningen var henholdsvis 35 000 kubikkmeter i Oppland og 30 000 kubikkmeter i Hedmark. Hedmark var som vanlig det fylket hvor det ble avvirket mest tømmer –- i alt 780 000 kubikkmeter. Det utgjør 27 prosent av alt avvirket tømmer i Norge dette kvartalet.

En tredjedel av hogsten ble eksportert

Foreløpige tall for utenrikshandel med varer viser at 960 000 kubikkmeter tømmer ble eksportert i 2. kvartal i år. Det tilsvarer en tredjedel av hogsten og er omtrent det samme som i 2. kvartal i 2015. Bortimot to tredjedeler av eksporten var massevirke.

Se statistikken på ssb.no

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS