Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Skal utvikle smarte fasader

Det nye forskningsprosjektet SkinTech har som mål å utvikle kunnskap og løsninger for fremtidens yttervegger og vinduer med integrert teknologi.

Publisert

Vinduer og glassfasader skal ha flere funksjoner enn bare å la oss se ut og å slippe inn dagslys. Det skjer en stor utvikling i teknologier for denne typen fasader, som for eksempel smarte styringssystemer, beleggteknologi, solskjerming, solceller og ventilasjonsløsninger.

I forskningsprosjektet SkinTech skal SINTEF, NTNU, Saint Gobain Byggevarer, NorDan og Schüco samarbeide om å utvikle løsninger for fremtidens vinduer og glassfasader med integrert teknologi.

– Når man har teknologi integrert i fasaden, åpner dette nye muligheter for å utnytte veggenes dynamiske egenskaper for å oppnå energieffektivitet og samtidig økt komfort for brukeren av bygget, uttaler forsker Steinar Grynning ved SINTEF Byggforsk, som er prosjektleder for SkinTech.

Man kan for eksempel tenke seg at vinduene har ekstra nattisolering som minker varmetapet, eller at man benytter doble fasadekonstruksjoner for passiv oppvarming og kjøling av ventilasjonsluft.

Les mer om prosjektet på SINTEF Byggforsk sine nettsider.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS