Norske Trevarer:
Tilbyr digitalt opplæringstilbud til alle som ønsker svennebrev i snekkerfaget
– Dette er et unikt tilbud til ansatte i norske trevarebedrifter som ønsker å ta svennebrev i snekkerfaget. Det gjør det mye lettere å gå fra å være ufaglært til å bli faglært snekker, uavhengig av hvor i landet bedriften er.
Dette sier Monica Wærdahl Eriksen, som er ansvarlig for forretnings- og medlemsutvikling i Norske Trevarer. Hun oppfordrer de ansatte i trevarebedriftene til å gjøre seg kjent med og ta i bruk det nye opplæringstilbudet.
Høsten 2021 mottok Norske Trevarer nærmere tre millioner kroner fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) for å utvikle og gjennomføre et nytt, digitalt opplæringstilbud i snekkerfaget.
Som en del av prosjektet skulle det gjennomføres en pilotperiode der et visst antall ansatte i trevarebedriftene rundt om i Norge skulle teste ut og gjennomføre kursopplegget.
- Krevende å tilegne seg teorien
Jan Larsen er daglig leder i opplæringskontoret Tre-Ringen og har sammen med Wærdahl Eriksen vært en sentral person i utviklingen av det nye opplæringskonseptet.
– Dette er altså et tilbud til de som skal tilegne seg nødvendig teori for at man kan ta svennebrev og dermed bli faglært snekker. Det er en veldig flott mulighet til å gå fra å være ufaglært til å bli faglært snekker, uansett om man bare er nynasatt eller har flere tiår i bransjen, sier Jan Larsen.
For mange har det vært krevende å tilegne seg teoridelen av svennebrevet på en enkel og praktisk måte, uten at man har teorien fra Vg1 eller Vg2 i videregående skole på forhånd.
– Nå er piloten godt og vel i havn, og vi har høstet oss nyttige erfaringer siden oppstarten av pilotprosjektet for godt og vel to år siden, sier Monica Wærdahl-Eriksen.
Permanent opplæringstilbud
Nå er dette et fast, permanent opplæringstilbud til norske trevarebedrifter, og per i dag er over 20 deltakere godt i gang med kurset.
– Dette er en fin mulighet til å tilegne seg kompetanse ved siden av jobb, og vi oppfordrer alle medlemsbedriftene våre til å ta praten meg egne ansatte eller potensielt ansatte som kunne tenke seg å ta svennebrev i snekkerfaget, sier Monica Wærdahl Eriksen i Norske Trevarer.
Sammen med det lokale opplæringskontoret får man til gode løsninger, enten det er som praksiskandidat eller på lærlingkontrakt. Dette er en mulighet som mange har ventet lenge på.
– Samtidig vil vi minne om viktigheten av å invitere ungdommer fra nærområdet til bedriftsbesøk og en prat. Det er i disse dager de unge skal bestemme seg for hvilken retning de skal velge på videregående skole, avslutter Eriksen.