Det hogges 720 kubikk i snitt
I 2015 lå gjennomsnittlig hogstkvantum per skogeiendom på 720 kubikk. For ti år siden var tallet 525.
I Hedmark, som er fylket med de største skogeiendommene, var den gjennomsnittlige avvirkninga på 1 150 kubikkmeter i 2015, viser en statistikk over strukturen i norske skoger, utarbeidet av Statistisk sentralbyrå.
Hogst på halvparten av eiendommene
Den samme statistikken avslører at det bare har vært hogst for salg på 62 000 skogeiendommer i løpet av de siste 20 åra. Det er om lag halvparten av skogeiendommene i landet. I 2015 var det 14 000 eiendommer som solgte tømmer.
Liten aktivitet i vest og i nord
Det er først og fremst på de små eiendommene at det ikke har vært hogd for salg de siste 20 årene. En stor andel av dem er lokalisert på Vestlandet og i Nord-Norge. I skogstrøkene på Østlandet er det også små eiendommer under 100 dekar som hadde minst aktivitet; omkring halvparten av dem solgte tømmer denne perioden.
De store hogger mest
Hogstaktiviteten var som vanlig størst på de større eiendommene. For eiendommer over 5 000 dekar var det hogst for salg på rundt 70 prosent i 2015. Andelen med avvirkning varierte ellers mye mellom landsdelene. I Hedmark, der aktiviteten var størst, ble det hogd tømmer for salg på 23 prosent av eiendommene. På Vestlandet hadde knapt fem prosent av skogeiendommene tømmeravvirkning for salg, mens aktiviteten i Nord-Norge var enda mindre.
Gjennomsnittskogen er på 547 dekar
I alt 128 100 skogeiendommer har minst 25 dekar produktivt skogareal. Det produktive skogarealet til disse eiendommene var 70,1 millioner dekar. Det er stor overvekt av mindre eiendommer, og ni av ti er under 1 000 dekar. I 2015 ble 33 500 skogeiendommer drevet i kombinasjon med jordbruksbedrift. For ti år siden var det tilsvarende antallet 40 000. Gjennomsnittseiendommen består av 547 dekar produktiv skog og 283 dekar uproduktiv skog.
Enkeltpersoner eier 78 prosent av skogarealet
Mye av skogen er på private hender. Enkeltpersoner eier 94 prosent av skogeiendommene og 78 prosent av det produktive skogarealet. Staten eier ni prosent av skogarealet, men mindre enn én prosent av eiendommene. Videre følger andre private eiere, som aksjeselskap, med en andel på 6 prosent av skogarealet. Kommuner og fylkeskommuner eier til sammen tre prosent. Det samme gjør bygdeallmenningene. I tillegg eier dødsbo litt over én prosent av skogarealet.
Skogeierne har penger på bok
Ved inngangen til 2015 hadde norske skogeiere til sammen 1 347 millioner kroner på sine skogfondkonti. I løpet av året ble det satt av 479 millioner kroner på disse kontiene, som tilsvarer nesten 14 prosent av verdien av tømmeret som ble hogd samme året. I alt 378 millioner kroner ble utbetalt til skogeieren for å dekke ulike investeringer og tiltak.
Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.
Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement
Her får du et innblikk i hva vi skriver om