Bilde tatt to uker før åpning. I takkonstruksjonen er det brukt Kielsteg. (Foto: Per Skogstad, Treteknisk)
Bilde tatt to uker før åpning. I takkonstruksjonen er det brukt Kielsteg. (Foto: Per Skogstad, Treteknisk)

Kiwi åpner trebutikk i Sandnes

Blir Rogalands mest miljøvennlige dagligvarebutikk.

Publisert

– Vi tror at framtiden i byggebransjen vil innebære mer vekt på bruk av miljøvennlige materialer som bl.a. tre/massivtre som ett av verktøyet for å redusere CO2 avtrykket. Bransjen er i utvikling, mange har vist interesse for NorgesGruppen sine erfaringer og vi deler gjerne vår kunnskap og erfaringer, sier prosjektsjef i NorgesGruppen Eiendom, Vegard Sletten, i en pressemelding.

Limtre-bæring i midten. (Foto: Per Skogstad, Treteknisk)
Limtre-bæring i midten. (Foto: Per Skogstad, Treteknisk)

Treelement med spennvidder opp mot 25 meter

Den nye miljøbutikken i Sandnes er på 1750 kvm. Den er den sjuende i rekken av miljøbutikker som NorgesGruppen har utviklet og bygget over de siste årene. Den første trebutikken ble åpnet på Elverum i 2016. I miljøbutikken Kiwi Lundehagen i Sandnes er det brukt lavkarbonbetong, resirkulert armering og tre i konstruksjon, vegger og tak. Det er lagt til grunn et helhetlig fokus på bærekraft med alt fra sedumtak, blomstereng og el-bil lading.

 Utvendig har butikken trekledning. (Foto: Per Skogstad, Treteknisk)
 Utvendig har butikken trekledning. (Foto: Per Skogstad, Treteknisk)

Hovedkonstruksjonen er basert på limtre og massivtre med en takkonstruksjon hvor det er brukt Kielsteg. Kielsteg er et patentbeskyttet treelement fra Østerrike med spennvidder opp mot 25 meter som gir store, åpne butikkarealer. I utgangspunktet ønsker NorgesGruppen å bruke lokale og regionale materialleverandører, men da uten at dette går på akkord til nødvendige krav til funksjonalitet.

– Fortsatt dyrere å bygge bærekraftig

NorgesGruppen satser på å bygge flere slike butikker ut fra vurderingen om at også dagligvarebransjen må ta sin del av ansvaret for å prøve ut gode miljø- og bærekraftløsninger. Erfaringene så langt bekrefter at bruk av tre/massivtre er et særlig godt egnet verktøy for å redusere CO2-fotavtrykket, heter det i pressemeldingen.

NorgesGruppen ønsker å bygge mer bærekraftig, men erfarer at dette fortsatt er dyrere enn å bygge konvensjonelt. I lys av dette ser de fortsatt behov for utvikling og innovasjon knyttet til trebaserte konsepter og løsninger, skriver selskapet.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om