Ole Olsen lanserer nyordet «importskam» og prøver å få flere til å forstå at det er billigst å kjøpe norsk. (Foto: Georg Mathisen)
Ole Olsen lanserer nyordet «importskam» og prøver å få flere til å forstå at det er billigst å kjøpe norsk. (Foto: Georg Mathisen)

Trevarer satser på milliardøkning

Medlemsbedriftene i Norske Trevarer skal øke omsetningen fra 8,3 til 11 milliarder kroner innen 2022.

Publisert

Det fastslo styreleder Ole Olsen da han åpnet Trevaredagene i Bergen torsdag. – Vi må ta tilbake noe av det vi har gitt fra oss, mener Olsen.

«Importskam»

Han snakker om importen. I stedet for å snakke om «flyskam», tar Olsen til orde for å bruke nyordet «importskam».

– Tidligere kjøpte folk norsk. Nå kjøper de halvparten i utlandet. Hvorfor det? spør han.

– Når du jobber i en kommune og gjør et innkjøp, hadde det vært kjekt om du handlet av dem som betaler lønna di, sier Ole Olsen, som selv har ti år bak seg som ordfører (KrF) i hjemkommunen Kvitsøy.

– Norsk er billigst

Han mener at det ikke holder å handle bare der det ser ut til å være «billig». – Ikke betaler de moms, ikke betaler de skatt, ikke betaler de arbeidsgiveravgift og ikke skaper de arbeidsplasser, sier han om konkurrenter i andre land. – Det er billigst å kjøpe norsk, og det må folk forstå!

Norske Trevarer har 300 medlemmer – bedrifter som omsetter for 8,3 milliarder kroner. Det vil styret øke til 11 milliarder i 2022.

– Vi må se mulighetene. Det er et marked der som venter på oss. 100 av medlemmene våre er hjørnesteinsbedrifter i sin kommune, understreker trevareleder Ole Olsen.