Fra papirutgaven:
Må tåle mer vask enn før
Industrien vil ha antibakteriell maling. I virkeligheten er det vel så viktig å velge overflatebehandling som tåler mer vask enn før.
Det italienske treforskningsinstituttet Catas har travle dager med å finne ut hvordan bransjen kan håndtere koronaviruset. Ikke som arbeidsplasser, men som leverandører av de overflatene som sluttbrukerne skal ta på uten å risikere å bli smittet.
Lever lenge på plast
– Ferske studier viser at Covid-19 overlever i opptil 72 timer på plast, opptil 48 timer på stål og kortere tid på papp og kobber, sier viseadministrerende direktør Franco Bulian i Catas.
– Det mest interessante her er hvor lenge det overlever på plast, når vi tenker på hvor mange av overflatene rundt oss som er dekket av laminater eller andre polymer-baserte materialer.
Bulian peker på hvor viktig håndhygiene og rene overflater er blitt. – Disse nye behovene og vanene får store konsekvenser også for møbler og overflatebehandling.
Antibakterielt hjelper ikke
Bulian forteller at forskningsinstituttet får flere spørsmål enn noen gang om antibakteriell maling. – Den antibakterielle effekten skyldes spesielle tilsetningsstoffer, for eksempel sølv, som dreper bakteriene eller hindrer spredningen av dem. Men de testene som finnes av antibakteriell overflatebehandling, tar ikke hensyn til virus, sier Bulian. – Spesielt ikke til Covid-19, som vi åpenbart ikke har i laboratoriene våre …
Derfor er det brukeren selv som må vaske og desinfisere. Det betyr at overflatene må tåle mer og tøffere rengjøring.
– Blant produktene som er effektive mot viruset, er alkoholbaserte oppløsninger og de som inneholder oksiderende midler som for eksempel natriumhypokloritt og hydrogenperoksid, peker han på.
Misfarging og bleking
– Alkohol må vi virkelig ta hensyn til. Det gjør mange malingsfilmer mykere. Oksiderende midler, på sin side, kan føre til misfarging eller bleking, selv om det ikke er nok data tilgjengelig til at vi kan komme med noen reell studie, sier han.
– I tillegg må det tas hensyn til de fargestoffene som ofte tilsettes slike vaskemidler. Hvis de penetrerer dypt inn i overflatene, kan de bli vanskelige å fjerne, slik at det fører til at det dannes misfargede områder.
Derfor har Catas utviklet egne tester for å se på hvor godt overflatene står imot vaskemidler og desinfeksjon. I tillegg testes overflatene for hvor godt de tåler skrubbing og gniing.
– Den kombinerte effekten av midlene og skrubbingen kan være ødeleggende for overflatene, sier Franco Bulian.
Lever på tre i et døgn
Koronaviruset lever i et døgn på overflater av tre. Det viser fersk forskning.
– Fra skrivepapir og tørkepapir kunne vi ikke finne noe smittsomt virus lenger etter tre timer, mens fra behandlet tre og tøy var det ikke mulig å finne smittsomt virus på dag to, skriver Alex Wing Hong Chin og kollegene hans ved universitetet i Hongkong.
Viruset er mer stabilt på glattere overflater. På glass og en pengeseddel gikk det til dag fire før smittsomt virus var borte, og på rustfritt stål og plast var det ikke borte før på dag sju, forteller forskerne.
De har testet hvor godt viruset overlever i romtemperatur – 22 grader. Det eneste stedet de fremdeles fant smitte etter en uke, var på utsiden av et kirurgisk munnbind.
– Treoverflater er relativt virussikre, mener professorene Konrad Domig og Rupert Wimmer ved jordbruksuniversitetet Boku i Wien. – Det skyldes mikrostrukturen til treet og de antimikrobielle stoffene som finnes i det.
På Timber-Online anbefaler Domig og Wimmer industrien å beholde produktene i en ukes «karantene» eller å desinfisere overflatene.
Flere saker fra papirutgaven:
-
Fabrikk og attraksjon
Verden trenger mer handlekraft og mindre prating, sier Jan Christian Vestre. Med plussfabrikken på Magnor gjør han selv mer enn bare å prate.
-
Prekutt rett fra mobilen
De dropper spiker, prøver å få vindusfabrikkene til å QR-kode hvert vindu – og nå er de klare til å produsere etter arbeidsordre rett fra kundens mobiltelefon. Sørlandslisten dytter på med ny teknologi.
-
Tre leverer på trendene
Industrialisering, digitalisering, urbanisering, miljø, klima og ressursbruk. – Tre leverer på trendene i byggemarkedet, konstaterer Trefokus-sjef Aasmund Bunkholt.
-
Kjerneved er den grønne tråden
De sparer miljøet med kjerneved. – Vi sparer miljøet for femti tonn impregneringsvæske i året med å bruke kjerneved i stedet for å impregnere, sier Hans-Roger Røed Starheim i Norgesvinduet Bjørlo.
-
Netthandel gir pallesuksess
Når netthandelen går til himmels, blir det mer å gjøre for Land Sag og Høvleri. Det 100-årige sagbruket leverer materialer til paller.
-
Snekkeri uten produkter
– Det er kompetansen som er produktet vårt, sier Ivar Grødal. Sjefen på Henriksen Snekkeri omtaler bedriften som en designfabrikk.
-
– Utnytter ikke sensorene sine
Sagbruk og høvlerier bruker ikke mulighetene i sensorikken sin. Det kan koste dyrt: – Det er stor forskjell mellom 100 kroner for biomasse og 5000 for listverk, peker Borge Nordfjeld på.
-
Skal se ubehandlet ut
Transparent behandling er trenden både for innvendig panel og utvendig kledning. For vinduer derimot, er det fortsatt dekkende maling som gjelder.
-
Både kunstig intelligens og nye jobber
Ny teknologi gir alltid nye jobber. Festo-konsernsjef Oliver D. Jung oppfordrer treindustrien til å slutte å frykte kunstig intelligens.
-
Spent på senskadene
De fikk ikke ut varer og de fikk ikke tak i biler. Men fra mai løsnet det igjen for Inntre. Nå er Gisle Tronstad spent på ettervirkningene av koronaen. Senskadene.