Fra papirutgaven:

Tre har en koronafordel sammenlignet med plast og stål: Koronaviruset overlever ikke like lenge på overflaten.
Tre har en koronafordel sammenlignet med plast og stål: Koronaviruset overlever ikke like lenge på overflaten.

Må tåle mer vask enn før

Industrien vil ha antibakteriell maling. I virkeligheten er det vel så viktig å velge overflatebehandling som tåler mer vask enn før.

Publisert

Det italienske treforskningsinstituttet Catas har travle dager med å finne ut hvordan bransjen kan håndtere koronaviruset. Ikke som arbeidsplasser, men som leverandører av de overflatene som sluttbrukerne skal ta på uten å risikere å bli smittet.

Treindustrien

Treindustrien

I sommer publiserer vi artikler fra papirutgaven av Treindustrien.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året.Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Bestill abonnement

Last ned bladet elektronisk

Lever lenge på plast

– Ferske studier viser at Covid-19 overlever i opptil 72 timer på plast, opptil 48 timer på stål og kortere tid på papp og kobber, sier viseadministrerende direktør Franco Bulian i Catas.

– Det mest interessante her er hvor lenge det overlever på plast, når vi tenker på hvor mange av overflatene rundt oss som er dekket av laminater eller andre polymer-baserte materialer.

Bulian peker på hvor viktig håndhygiene og rene overflater er blitt. – Disse nye behovene og vanene får store konsekvenser også for møbler og overflatebehandling.

Antibakterielt hjelper ikke

Bulian forteller at forskningsinstituttet får flere spørsmål enn noen gang om antibakteriell maling. – Den antibakterielle effekten skyldes spesielle tilsetningsstoffer, for eksempel sølv, som dreper bakteriene eller hindrer spredningen av dem. Men de testene som finnes av antibakteriell overflatebehandling, tar ikke hensyn til virus, sier Bulian. – Spesielt ikke til Covid-19, som vi åpenbart ikke har i laboratoriene våre …

Derfor er det brukeren selv som må vaske og desinfisere. Det betyr at overflatene må tåle mer og tøffere rengjøring.

– Blant produktene som er effektive mot viruset, er alkoholbaserte oppløsninger og de som inneholder oksiderende midler som for eksempel natriumhypokloritt og hydrogenperoksid, peker han på.

Misfarging og bleking

– Alkohol må vi virkelig ta hensyn til. Det gjør mange malingsfilmer mykere. Oksiderende midler, på sin side, kan føre til misfarging eller bleking, selv om det ikke er nok data tilgjengelig til at vi kan komme med noen reell studie, sier han.

– I tillegg må det tas hensyn til de fargestoffene som ofte tilsettes slike vaskemidler. Hvis de penetrerer dypt inn i overflatene, kan de bli vanskelige å fjerne, slik at det fører til at det dannes misfargede områder.

Derfor har Catas utviklet egne tester for å se på hvor godt overflatene står imot vaskemidler og desinfeksjon. I tillegg testes overflatene for hvor godt de tåler skrubbing og gniing.

– Den kombinerte effekten av midlene og skrubbingen kan være ødeleggende for overflatene, sier Franco Bulian.

På laboratoriet i Italia tester Catas hvordan overflatene tåler moderne korona-skrubbing.
På laboratoriet i Italia tester Catas hvordan overflatene tåler moderne korona-skrubbing.

Lever på tre i et døgn

Koronaviruset lever i et døgn på overflater av tre. Det viser fersk forskning.

– Fra skrivepapir og tørkepapir kunne vi ikke finne noe smittsomt virus lenger etter tre timer, mens fra behandlet tre og tøy var det ikke mulig å finne smittsomt virus på dag to, skriver Alex Wing Hong Chin og kollegene hans ved universitetet i Hongkong.

Viruset er mer stabilt på glattere overflater. På glass og en pengeseddel gikk det til dag fire før smittsomt virus var borte, og på rustfritt stål og plast var det ikke borte før på dag sju, forteller forskerne.

De har testet hvor godt viruset overlever i romtemperatur – 22 grader. Det eneste stedet de fremdeles fant smitte etter en uke, var på utsiden av et kirurgisk munnbind.

– Treoverflater er relativt virussikre, mener professorene Konrad Domig og Rupert Wimmer ved jordbruksuniversitetet Boku i Wien. – Det skyldes mikrostrukturen til treet og de antimikrobielle stoffene som finnes i det.

På Timber-Online anbefaler Domig og Wimmer industrien å beholde produktene i en ukes «karantene» eller å desinfisere overflatene.

Flere saker fra papirutgaven:

Powered by Labrador CMS