Fra papirutgaven:

Spent på senskadene
De fikk ikke ut varer og de fikk ikke tak i biler. Men fra mai løsnet det igjen for Inntre. Nå er Gisle Tronstad spent på ettervirkningene av koronaen. Senskadene.
De unngikk permitteringer, og de har ingen planer om å utsette investeringsplanene sine. Da koronastengningene var på det verste, ble det full stopp i eksporten for Inntre.
Høy eksportandel
– Starten på året gikk veldig greit. Så ble det en brems på grunn av at vi eksporterer såpass stor andel som vi gjør. Vi fikk ikke ut varene, og vi fikk ikke bilene, forteller administrerende direktør Gisle Tronstad.
Fra Steinkjer styrer han et konsern som klarte seg greit gjennom nedstengningen. Nå er lagrene nesten fulle. – Vi har kjørt opp bufferen nå slik at vi har klart denne perioden. Men vi klarer ikke det samme gang på gang, sier han.
Inntre ligger på over 30 prosent i eksportandel. I mars uteble bilene før alt stoppet hos kundene. – Så ble de destinasjonene vi kjører på, stengt. Selv om vi hadde solgt bra, måtte vi bygge lager. Men det løsnet igjen fra mai, og nå går det helt normalt fra oss, forteller Tronstad.
Kald vår
I Trøndelag var Inntre uheldige med våren. Mens østlendingene snekret plattinger til den store gullmedalje i «koronaferien» sin, så holdt trønderne seg inne i det kalde været. – Byggevarehandelen har hatt eventyrlig salg på maling, flis og andre interiørprodukter, men det tok tid før det løsnet for oss, sier han.
De tre Inntre-brukene i Steinkjer, Snåsa og Verdal klarte seg gjennom våren uten permitteringer, men dro produksjonen litt ned. Noen måtte arbeide mer hjemme, felleskantinen ble stengt, og trafikken mellom avdelingene ble begrenset. Men det meste fortsatte som før.
Utfordrer stat og kommuner
– Jeg er mest spent på senskadene. Det er veldig viktig for næringen at det blir satt i gang tiltak så byggenæringen ikke stopper opp. Både kommune og stat bør være veldig offensive. Det er mange eldrehjem og barnehager som må bygges. I stedet for at folk går hjemme og ikke får gjort noe, må det være fornuftig å sette i gang ting som må gjøres uansett, sier Gisle Tronstad.
Han er ikke i tvil om at fremtiden ser lys ut. Det har vært stille om grønt skifte og miljø en periode, men oppmerksomheten om det kommer tilbake.
– Vi er glade for at vi er i den bransjen vi er. Når dette er over, har vi et produkt som verden vil ha. Vi er i en næring som skal bygges opp, understreker han.
Investerer som planlagt
Inntre har ingen planer om å utsette investeringene sine. – Vi har ikke forrykket noen av investeringsplanene. Vi kjører som vi har planlagt og skal fortsatt investere tungt i år. Det største blir et nytt høvleri her i Steinkjer. Der investerer vi oppimot 30 millioner kroner. Vi skubber ikke på noe, for vi har tro på at vi skal holde på med dette her videre, sier Tronstad.
– Vi i bransjen må passe på at det vi har, ikke blir satt tilbake. Vi må tørre å ta både investeringer og risiko. Den farten vi var inne i før koronaen, var veldig bra. Denne næringen skal være med om 50 og 100 år! erklærer Inntre-sjefen.
Flere saker fra papirutgaven:
-
Skal se ubehandlet ut
Transparent behandling er trenden både for innvendig panel og utvendig kledning. For vinduer derimot, er det fortsatt dekkende maling som gjelder.
-
Må tåle mer vask enn før
Industrien vil ha antibakteriell maling. I virkeligheten er det vel så viktig å velge overflatebehandling som tåler mer vask enn før.
-
Både kunstig intelligens og nye jobber
Ny teknologi gir alltid nye jobber. Festo-konsernsjef Oliver D. Jung oppfordrer treindustrien til å slutte å frykte kunstig intelligens.
-
Advarer mot eksplosjonsfarlig støv
– Vi elsker å komme til bedrifter med støvproblemer, sier Heikki Erling Systad i Itek. Han trekker frem manglende kunnskap om ATEX-direktivet, feilplasserte avsugspunkter og lave hastigheter i kanalene som de største feilene i sponavsuget.
-
Grønt skifte mot forgubbing
Gjennomsnittsalderen på de ansatte er 59 år. Bestyrer Paul Øien håper det grønne skiftet skal bidra til at Langmorkje Almenning får inn lærlinger.
-
Byggeklosser til passivhus
MH Arctic lager moduler som blir til passivhus. Sørlandsbedriften er først i Norge med verifisering fra det tyske passivhusinstituttet PHI.
-
Roboter og gjenvinning
Malingen skal samles opp og gjenvinnes, og robotene klarer stadig flere oppgaver. – Målet med alle maskiner er å redusere driftskostnadene, sier Fabio Vito Grazioso i Cefla.
-
Automatiserer bort hver tredje jobb
Én av tre jobber automatiseres bort, mens de andre to kommer til å kreve annen kompetanse enn i dag. Stora Enso ser for seg store endringer på sagbrukene de neste tre til fem årene.
-
Tre års testing for å finne ny maling
De måtte til Tyskland for å finne riktig maling. Nå kan Strai Kjøkken produsere raskere og være fornøyde med både slitestyrken og miljøet.
-
Mer prefab, sikrere byggeplass
Prefab er ikke bare for å bygge bedre, men også for å bygge tryggere. – Du kan redusere risikoen for alvorlige skader på byggeplassen med opptil 80 prosent, hevder Tõnis Vaiksaar i Timbeco.