Fra papirutgaven:

Robotene blir flinkere og flinkere til å håndtere alle slags profiler og fasonger.
Robotene blir flinkere og flinkere til å håndtere alle slags profiler og fasonger.

Roboter og gjenvinning

Malingen skal samles opp og gjenvinnes, og robotene klarer stadig flere oppgaver. – Målet med alle maskiner er å redusere driftskostnadene, sier Fabio Vito Grazioso i Cefla.

Publisert

Da Dubai Wood Show måtte avlyses, stilte Grazioso på webinar i stedet. Han er sjef for Cefla i Midtøsten. I Norge er det Falkenberg som selger anleggene fra den italienske produsenten.

– Det er mye å hente på å automatisere maling i treindustrien. Det vi må gjøre, er å finne ut hva kundene trenger, sier han. Han reklamerer med at konsernet fikk 664 nye patenter bare i 2018.

Hele grunnen til å automatisere overflatebehandlingen er å drive billigere og mer effektivt, ifølge Cefla.
Hele grunnen til å automatisere overflatebehandlingen er å drive billigere og mer effektivt, ifølge Cefla.

Måler tørst MDF

Treindustrien

Treindustrien

I sommer publiserer vi artikler fra papirutgaven av Treindustrien.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året.Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Bestill abonnement
Last ned bladet elektronisk

– Alle sprøytemaskinene våre samler opp malingen etter sprøyting og gjenvinner den til ny bruk. Det har vi også patenter på, sier Fabio Vito Grazioso.

Samtidig blir maskinene i stand til å klare mye mer uten overvåking og justeringer. – MDF-maskinene kan finne ut hvor mye maling som trengs gjennom å se hvor mye platene «drikker». De kan kjøre kontinuerlig uten hensyn til hva som puttes inn – de leser tredimensjonalt og håndterer forskjellige fasonger og størrelser, sier han.

Billigere drift

Og dermed er han ved sakens kjerne – formålet med å automatisere:

– Alle maskiner har som mål å redusere driftskostnadene dine.

Grazioso snakker om sprøyteautomater også for mindre bedrifter, om patenterte løsninger for å rulle på lim, om overvåking av malingsmengde fra minutt til minutt og om maskiner som gjør seg selv rene automatisk og som bruker mindre vaskemiddel.

Klone

– Robotene som behandler vinduer og dører, er helt ny teknologi. Vi bruker antropomorfe – menneskelignende – roboter med vår egen programvare. Tidligere var robotene enklere. Sprøytebanene defineres automatisk for å spare tid, og påføringen planlegges for å spare maling. Det gir økt produktivitet og lavere kostnader, sier han.

– For listverk har vi et utvalg av maskiner som kan tilpasses til alle slags overflatebehandlinger og tørketider, reklamerer Grazioso, som også snakker varmt om digitale skrivere om du lager treprodukter som skal se ut som noe helt annet.

– For å finne ut av hva du trenger og følge med på det du har, kan vi lage en klone av produksjonslinjen. Så kan du overvåke og styre hele produksjonslinjen fra ett enkelt kontrollpunkt, sier Cefla-direktøren.

Flere saker fra papirutgaven:

Powered by Labrador CMS