Fra papirutgaven:
Roboter og gjenvinning
Malingen skal samles opp og gjenvinnes, og robotene klarer stadig flere oppgaver. – Målet med alle maskiner er å redusere driftskostnadene, sier Fabio Vito Grazioso i Cefla.
Da Dubai Wood Show måtte avlyses, stilte Grazioso på webinar i stedet. Han er sjef for Cefla i Midtøsten. I Norge er det Falkenberg som selger anleggene fra den italienske produsenten.
– Det er mye å hente på å automatisere maling i treindustrien. Det vi må gjøre, er å finne ut hva kundene trenger, sier han. Han reklamerer med at konsernet fikk 664 nye patenter bare i 2018.
Måler tørst MDF
– Alle sprøytemaskinene våre samler opp malingen etter sprøyting og gjenvinner den til ny bruk. Det har vi også patenter på, sier Fabio Vito Grazioso.
Samtidig blir maskinene i stand til å klare mye mer uten overvåking og justeringer. – MDF-maskinene kan finne ut hvor mye maling som trengs gjennom å se hvor mye platene «drikker». De kan kjøre kontinuerlig uten hensyn til hva som puttes inn – de leser tredimensjonalt og håndterer forskjellige fasonger og størrelser, sier han.
Billigere drift
Og dermed er han ved sakens kjerne – formålet med å automatisere:
– Alle maskiner har som mål å redusere driftskostnadene dine.
Grazioso snakker om sprøyteautomater også for mindre bedrifter, om patenterte løsninger for å rulle på lim, om overvåking av malingsmengde fra minutt til minutt og om maskiner som gjør seg selv rene automatisk og som bruker mindre vaskemiddel.
Klone
– Robotene som behandler vinduer og dører, er helt ny teknologi. Vi bruker antropomorfe – menneskelignende – roboter med vår egen programvare. Tidligere var robotene enklere. Sprøytebanene defineres automatisk for å spare tid, og påføringen planlegges for å spare maling. Det gir økt produktivitet og lavere kostnader, sier han.
– For listverk har vi et utvalg av maskiner som kan tilpasses til alle slags overflatebehandlinger og tørketider, reklamerer Grazioso, som også snakker varmt om digitale skrivere om du lager treprodukter som skal se ut som noe helt annet.
– For å finne ut av hva du trenger og følge med på det du har, kan vi lage en klone av produksjonslinjen. Så kan du overvåke og styre hele produksjonslinjen fra ett enkelt kontrollpunkt, sier Cefla-direktøren.
Flere saker fra papirutgaven:
-
Fabrikk og attraksjon
Verden trenger mer handlekraft og mindre prating, sier Jan Christian Vestre. Med plussfabrikken på Magnor gjør han selv mer enn bare å prate.
-
Prekutt rett fra mobilen
De dropper spiker, prøver å få vindusfabrikkene til å QR-kode hvert vindu – og nå er de klare til å produsere etter arbeidsordre rett fra kundens mobiltelefon. Sørlandslisten dytter på med ny teknologi.
-
Tre leverer på trendene
Industrialisering, digitalisering, urbanisering, miljø, klima og ressursbruk. – Tre leverer på trendene i byggemarkedet, konstaterer Trefokus-sjef Aasmund Bunkholt.
-
Kjerneved er den grønne tråden
De sparer miljøet med kjerneved. – Vi sparer miljøet for femti tonn impregneringsvæske i året med å bruke kjerneved i stedet for å impregnere, sier Hans-Roger Røed Starheim i Norgesvinduet Bjørlo.
-
Netthandel gir pallesuksess
Når netthandelen går til himmels, blir det mer å gjøre for Land Sag og Høvleri. Det 100-årige sagbruket leverer materialer til paller.
-
Snekkeri uten produkter
– Det er kompetansen som er produktet vårt, sier Ivar Grødal. Sjefen på Henriksen Snekkeri omtaler bedriften som en designfabrikk.
-
– Utnytter ikke sensorene sine
Sagbruk og høvlerier bruker ikke mulighetene i sensorikken sin. Det kan koste dyrt: – Det er stor forskjell mellom 100 kroner for biomasse og 5000 for listverk, peker Borge Nordfjeld på.
-
Skal se ubehandlet ut
Transparent behandling er trenden både for innvendig panel og utvendig kledning. For vinduer derimot, er det fortsatt dekkende maling som gjelder.
-
Må tåle mer vask enn før
Industrien vil ha antibakteriell maling. I virkeligheten er det vel så viktig å velge overflatebehandling som tåler mer vask enn før.
-
Både kunstig intelligens og nye jobber
Ny teknologi gir alltid nye jobber. Festo-konsernsjef Oliver D. Jung oppfordrer treindustrien til å slutte å frykte kunstig intelligens.