Fra papirutgaven:

Tørketid var avgjørende for Strai, forteller Bengt Amundsen (til venstre) og Kåre Tobiassen.
Tørketid var avgjørende for Strai, forteller Bengt Amundsen (til venstre) og Kåre Tobiassen.

Tre års testing for å finne ny maling

De måtte til Tyskland for å finne riktig maling. Nå kan Strai Kjøkken produsere raskere og være fornøyde med både slitestyrken og miljøet.

Publisert

– Kvaliteten var ikke god nok på syreherdende maling, og vi ønsket noe som var sterkere mot slitasje og enklere å rengjøre, sier Kåre Tobiassen. Han er medeier og tredje generasjon i familiebedriften i Kristiansand.

Tørketid

– Vi jobbet med fire forskjellige som kunne tilby polyuretanmaling, forteller han. At valget falt på Hesse Lignal fra Tyskland, var det dekkevne og tørketid som avgjorde.

Kjøkken på samlebånd – Bengt Amundsen (til venstre), Kåre Tobiassen og kollegene på Strai Kjøkken produserer på bestilling.
Kjøkken på samlebånd – Bengt Amundsen (til venstre), Kåre Tobiassen og kollegene på Strai Kjøkken produserer på bestilling.

Det tok tre år med prøving og feiling å komme dit. – Nå har vi fått et bedre produkt. Syreherdende maling er brukt og godkjent i kjøkkenbransjen, og de fleste bruker den i dag. Men vi fant noen faktorer som polyuretanmalingen var betydelig bedre på, og derfor kom byttet, sier Tobiassen.

– Hesse Lignal var eneste firma som greide å innfri kravene våre til tørketid og kvalitet. Dessuten har den en betydelig kortere herdetid og er mer resistent mot fingermerker og risser, sier han.

– Jo lengre tid det tar gjennom tørken, jo mer går det ut over kapasiteten vår, sier produksjonssjef Bengt Amundsen. Polyuretanmaling har vært på markedet lenger sør i Europa i mange år, men i Norge har det tatt tid å få den til å fungere med automatisert produksjon.

QR-koder og piler sørger for at alt går riktig gjennom produksjonen, viser Bengt Amundsen.
QR-koder og piler sørger for at alt går riktig gjennom produksjonen, viser Bengt Amundsen.

Hele NCS-kartet

Strai produserer rundt 3700 kjøkken i året. Bad og garderober kommer også fra fabrikken noen kilometer nord for sentrum i Kristiansand, men det er kjøkken som står for hovedtyngden. I produksjonen er det 45 ansatte pluss tre lærlinger. I tillegg kommer administrasjon og salg, og egeneid butikk nummer 13 åpnet på Jessheim nå i juni.

– Alt vi holder på med her, er til produkter som er solgt. Vi produserer ikke for lager, sier Amundsen.

Det betyr blant annet at kundene får den fargen de ønsker på frontene. Hele NCS-kartet er tilgjengelig. De fleste skrogene lages i hvitt, noen er grå, og det er også mulig å levere andre farger. Forkantlistene tilpasses etter frontfargen.

Forkantlistene er også tilpasset kjøkken i alle farger.
Forkantlistene er også tilpasset kjøkken i alle farger.

Mer effektiv

For Strai Kjøkken har det vært viktig å utnytte teknologien. – Heldigvis har vi greid å øke kompetansen og teknologien uten å si opp noen. Vi produserer det dobbelte av det vi gjorde for noen år siden, med litt færre ansatte, forteller Amundsen.

Tilbake til den nye polyuretanmalingen: – Den er betydelig dyrere enn den syreherdende malingen som vi brukte tidligere, men det får vi igjen i økt dekkevne og mer effektiv kjøring. Dessuten kan vi blande herder og tynner i malingen i en flekskontroll i forkant av sprøytekabinen. Det gjør at vi kan skifte farge på fem minutter, sier Kåre Tobiassen.

Antibakteriell

– Alle produktene våre produseres på bestilling, ordre for ordre. Trenden i dag er at mange ønsker malte kjøkken og gjerne velger sin egen farge. Dette stiller krav til overflateavdelingen, som må ha hyppige fargeskift opptil fem til ti ganger om dagen. Frontene er tørre og stables 50 minutter etter at de er malt, forteller han.

Malingen er uten formaldehyd. Utenfor kjøkkenproduksjon brukes den blant annet til barneleker. Den finnes også i antibakteriell utgave, forteller Tobiassen og Amundsen. Det trengs noen ganger: Strai leverer også til prosjekt, blant annet sykehus.

– Produktene våre skal gjennom tøffe tester. Kjøkkenets største fiende er ikke rødvin eller kaffe, men håndkremer, sier Bengt Amundsen.

Alt kan ikke automatiseres – Melad Kebah arbeider med frontene som trenger litt håndarbeid.
Alt kan ikke automatiseres – Melad Kebah arbeider med frontene som trenger litt håndarbeid.

Norsk

Treindustrien

Treindustrien

I sommer publiserer vi artikler fra papirutgaven av Treindustrien.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året.Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Bestill abonnement
Last ned bladet elektronisk

Han forteller hvordan flere enn vanlig har villet støtte norske produkter under koronakrisen. – Vi er den største norskeide produksjonsbedriften. Kundene spør gjerne med én gang de kommer inn i butikken om dette er norske varer. Det har gitt et ekstra løft i denne tiden å være norsk, ifølge Amundsen.

Kåre Tobiassen er opptatt av at produksjonen er fleksibel og valgene mange. – Vi tilpasser oss det som folk vil ha. I disse dager jobber vi med å teste vannbasert UV-maling, for vi ønsker å være fremoverlente når det gjelder miljø. Det er mye spennende utvikling på dette området, sier han.

Flere saker fra papirutgaven:

Powered by Labrador CMS